ms.detector.media
Марина Дорош
10.02.2015 17:37
Діти в інтернеті стикаються з новими «воєнними ризиками» - дослідження
Діти в інтернеті стикаються з новими «воєнними ризиками» - дослідження
10 лютого, з нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету, у Києві відбулась прес-конференція, на якій обговорювались найбільші небезпеки для дітей у мережі.

Захід провели Інтернет асоціація України та спільна програма Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні». 

Учасники прес-конференції зазначили, що сьогодні тези про важливість безпеки дітей в інтернеті набувають нового значення. Оскільки останнім часом в українському медіапросторі зросла кількість мови ворожнечі, закликів до тероризму,  а також показ сцен насилля.

У цьому контексті науковцями Інституту соціальної та політичної психології було проведено дослідження «Нові небезпеки інтернету під час воєнних дій очима дітей». В рамках дослідження були проведені фокус-групові інтерв’ю з дітьми 12-15 років. Метою дослідження було з’ясувати, чи воєнні дії та їх висвітлення, зокрема в інтернеті, створюють нові небезпеки для дітей.

«Дуже акцентованим сьогодні є ризик психологічного болю – наслідки показу контенту з елементами насильства, застосування зброї, показом постраждалих та наляканих людей, - пояснила Любов Найдьонова, завідувача лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти. - Діти говорять, що дуже страшно, коли “падають будинки, коли вбивають людей, бо відчуття таке, що завтра це може статись з тобою”».

Значний негативний вплив, за словами пані Найдьонової, мають фейкові факти у свідомості дітей – наприклад, почувши неправдиву новину про розстріл дітей біля школи, діти сприймають її як істину і запам’ятовують.

Іншим ризиком є те, що діти не довіряють джерелам інформації в інтернеті – хоча раніше ситуація була протилежна: інтернету вірили більше, ніж новинам на телебаченні. Тепер же діти кажуть, що матеріали у мережі надто суб’єктивні і важко розібратись, де в них правда.

Крім того, як засвідчили результати досліджень у фокус-групах, нинішня ситуація вплинула на спілкування дітей  у соціальних мережах:   почалися сварки на політичні теми, з багатьма «друзями» діти припинили спілкування.  Також респонденти зазначали, що часто бояться щось писати у соціальних мережах і прямо висловлювати свою думку. 

Елліна Шнурко-Табакова, голова Комітету ІнАУ з питань захисту прав людини і свободи слова, наголосила, що сьогодні інтернет-середовище багато в чому не відповідає вимогам часу, в тому числі для дітей. Наприклад, він мав би давати адекватні відповіді на такі питання,  як поводити себе у різноманітних небезпечних ситуаціях, містити більші рекомендацій для дітей. Крім того, в Україні не організована система дистанційного навчання, що гостро відчувають жителі  з Донбасу.

На рівні із новими ризиками, залишаються старі – віруси, шахрайство, дитяча порнографія. Тетяна Попова, Голова правління ІнАУ радить  встановлювати програми батьківського контролю,  однак найголовніше – спілкуватися з дітьми про їх он-лайн досвід, обговорювати всі можливі ризики інтренте-середовища, разом встановлювати антивірус та «дружити» у соціальних мережах. Оскільки просто заборони, як правило, можуть дати зворотній ефект.

Про  боротьбу із дитячою порнографією в інтернеті говорила Кармен Турк, експерт Ради Європи: «Заборона певного контенту в онлайні  завжди має ризик цензури інформації, і тут проявляється певний конфлікт із правами людини». Учасникам було представлено Посібник з прав людини для Інтернет користувачів, який був прийнятий Радою Європи в 2014 році.  Він ознайомлює користувачів з їх правами в Інтернеті і можливими їх  обмеженнями. Окрема увага в ньому приділена правам дітей, зокрема зазначено, що дітям має надаватись спеціальний захист від втурчання у їх фізичне, психічне та моральне благополучч, в тому числі захист від сексуальної експлуатації.

Під час заходу було також презентовано     он-лайн гру для дітей «Дикий Інтернет Ліс» (Through the Wild Web Woods) створену Радою Європи  для того, щоб навчити дітей користуватися Інтернетом безпечно. Гра перекладена українською.

 Ідея запровадити День безпечнішого Інтернету (англ. Safer Internet Day) ініційована Європейською Комісією в січні 2004 року. Відзначається у другий вівторок лютого (цього року – 10 лютого) з метою підвищення культури користування Інтернетом, запобігання поширенню через інформаційні ресурси проявів дитячої порнографії, расової нетерпимості, тероризму. В Україні відзначається з 2009 року. Заходи до Дня безпечнішого Інтернету допомагають досягти об‘єднання зусиль зацікавлених сторін — як державного, так і приватного секторів — задля підвищення рівня обізнаності етики поведінки при використанні інформаційних технологій, зокрема Інтернету, дітьми та молоддю.

 

ms.detector.media