ms.detector.media
MediaSapiens
ifj.org
20.01.2015 14:32
В Афганістані вперше цього року вбили журналіста
В Афганістані вперше цього року вбили журналіста
У східній афганській провінції Нангархар убили 20-річного журналіста Акіла Мохаммеда Вакара (Aqil Mohammad Waqar).

Про це повідомила Міжнародна організація журналістів (IFJ).

Акіла Мохаммеда Вакара застрелили на весіллі, де він був присутній як гість.

Жодна організація не взяла на себе відповідальності за скоєний злочин.

Головний редактор місцевого Speenghar Radio Шір Багадур  Гемат (Shir Bahadur Hemat) вважає, що вбивство було скоєно у зв’язку з професійною діяльністю загиблого.

Останнім часом Акіл працював на радіостанції репортером, а до цього – ведучим гострої соціально-політичної програми «Люди й  чиновники».

В.о. директора Азійсько-Тихоокенського відділу МФЖ Джейн Вортінгтон (Jane Worthington) заявила: «Свобода преси та безпека журналістів залишається в Афганістані серйозним викликом медійній спільноті».

Вона нагадала, що минулий рік, що збігся у часі з президентськими виборами, був «жахливим» для репортерів. У круговерті безперервних війн, політичного протистояння та заворушень загинуло 9 медійників.

Речниця наймасовішої у світі  професійної організації журналістів закликала нову владу Афганістану вжити заходів, щоби перервати 2015 року зловісну тенденцію у медіасфері.

«Репортери без кордонів» (RSF) відзначають: уряд, очолюваний новим президентом Афганістану  Ашрафом Гані (Ashraf Ghani), вжив важливих заходів на захист свободи інформації.

В країні скасовано комісію з розслідування медійних злочинів, ухвалено закон про доступ до інформації. Новий закон про пресу передбачає створення регуляторного органу у цій сфері. Однак терор Талібану, що тримає на прицілі журналістів, важко подолати.

ms.detector.media