ms.detector.media
MediaSapiens
cpj.org, скріншот
17.12.2014 12:27
Комітет захисту журналістів опублікував річну доповідь про ув’язнення медійників
Комітет захисту журналістів опублікував річну доповідь про ув’язнення медійників
Вже третій рік поспіль понад 200 журналістів ув’язнюють за їхню роботу. Це відображає тенденцію глобального зростання авторитаризму, вважає Комітет захисту журналістів.

Про це йдеться у спеціальній доповіді, опублікованій сьогодні на сайті CPJ.

Країною із найбільшою кількістю ув’язнень медійників у 2014 році став Китай.

Загалом Комітет захисту журналістів зафіксував 220 ув’язнень репортерів, що на 9 випадків більше, ніж торік.

Цьогорічний звіт демонструє другий за кількістю ув’язнень журналістів показник, відколи CPJ почав готувати такі доповіді у 1990-му.

Міжнародна організація підкреслює, що нинішні дані свідчать про відродження авторитаризму у таких країнах як Китай, Ефіопія, М’янма та Єгипет.

СPJ зазначає, що Китай та Іран, узяті вкупі, утримують за ґратами третину всіх позбавлених свободи журналістів у світі. В Китаї торік кількість медійників, які сидять у в’язниці, за рік зросла із 32 до 44. Організація наголошує також на тому, що офіційний Пекін започаткував нові «інструкції», які визначають перелік дозволених та заборонених тем, а також почав відмовляти у візах міжнародним журналістам.

Попри те, що в Ірані загальна кількість ув’язнених медійників, у порівнянні з минулими роками, зменшилася (30 проти 35 у 2013 та 45 – у 2012), ситуація не особливо покращилася. У липні з-за ґрат звільнили лауреата Міжнародної премії СPJ за свободу преси Сіамака Гадері. Однак того ж місяця ув’язнили репортера The Washington PostДжейсона Резаяна.

До десятки найбільших «тюремників» журналістів потрапили також Еритрея, Ефіопія, В’єтнам, Сирія, Єгипет, М’янма, Азербайджан і Туреччина.

До списку ув’язнених журналістів Комітет захисту журналістів вносить лише тих медійників, які утримуються у держаних тюрмах. До нього не включають тих репортерів, яких утримують в неволі неурядові угруповання.

ms.detector.media