ms.detector.media
26.11.2014 10:22
Німці не бояться газового бойкоту Росії – опитування Spiegel
Німці не бояться газового бойкоту Росії – опитування Spiegel
«Незважаючи на усі погрози Кремля, очевидна більшість населення Німеччини не вважає ймовірним дефіцит у поставках газу. Однак чимало хто очікує підвищення цін», - так коротко SPIEGEL ONLINE підсумовує результати опитування, проведеного на його замовлення об’єднанням GfK-Verein.

Видання із оптимізмом відзначає, що, попри можливість повернення Холодної війни, німці не бояться замерзнути.

«Хоча кризі в Україні не видно кінця, більшість з них байдужі до її можливого впливу на енергетичну безпеку»,- йдеться у статті.

На підтвердження цього Spiegel  online наводить дані опитування. Тільки 6 відсотків німців «дуже стурбовані» постачанням газу у наступний зимовий період. 16,7 відсотка респондентів цим лише «трохи занепокоєні». На противагу цьому понад дві третини - 68,9 відсотка німців це «майже» або «взагалі» не хвилює.

Результати відрізняються залежно від категорій опитуваних. Так, рівень стурбованості  енергетичним постачанням визначається за статтю і віком.

Тільки одна з чотирьох жінок взагалі не виявила з цього приводу занепокоєння. Серед чоловіків ця частка становить 43,6 відсотка.

Стурбованість зростає з віком (проте молодь є винятком).

Крім того, страх через дефіцит газу сильно залежить від гаманця. Ті, хто заробляє більше, як правило менше стурбовані.

Проте більшість німців  очікують зростання цін на нафту і газ. Тож вони вимагають від федерального уряду принципово зробити Німеччину менш залежною від імпорту з Росії.

Незворушність німців особливо виразна на тлі того, що опитування проводилося із 27 по 30 жовтня. Це було у той час, коли газова суперечка між Україною та  Росією досягла піку.

Протягом декількох днів медіа били на сполох щодо можливих наслідків цього для ЄС: «Що станеться, якщо Україна просто відкачає призначений для Європи газ, а Кремль у відповідь припинить його постачати? Як довго зможуть працювати електростанції, а будинки опалюватися?»

Результати стресових тестів ЄС тільки  посилили побоювання замість того, щоб їх розвіяти.

За день після того, як було завершено опитування, Росія та Україна знайшли рішення принаймні щодо наступної зими.

Внаслідок цього сьогодні німці можуть ставитися до ситуації з постачанням газу спокійніше, ніж під час проведення  опитування. З іншого боку, основний конфлікт між Росією та ЄС радше загострився. Це засвідчило розчарування, яке висловила у своїй промові під час саміту G20 у Сіднеї федеральний канцлер.

Чи були б результати опитування інакшими, якби воно проводилося пізніше, - предмет  спекуляцій (розумувань), вважає Spiegel online.

ms.detector.media