ms.detector.media
Тарас Назарук
regnum.ru
24.11.2014 16:46
Головних редакторів інформагентства Regnum занесено на Дошку ганьби
Головних редакторів інформагентства Regnum занесено на Дошку ганьби
Імена Модеста Колерова, головного редактора ІА Regnum, та його попередника – Вігена Акопяна – занесено на Дошку ганьби брехливих журналістів за дезінформування щодо подій в Україні.

На сторінках інтернет-видання Regnum систематично з’являються недостовірні повідомлення, які ускладнюють читачам можливість розібратися в ситуації на Донбасі та зробити власні висновки. Транслюючи чутки та непідтверджену інформацію, Regnum продовжує розпалювати міжнаціональну ворожнечу.

12 листопада інтернет-видання опублікувало недостовірну інформацію про те, що на Донбасі вбито Саманту Лютвей, британську терористку на прізвисько Біла вдова. За словами кореспондента видання, Лютвей нібито воювала на Донбасі в складі батальйону «Айдар». Під Дебальцево її нібито вбив російський снайпер. Однак журналіст не повідомив, звідки у нього ця інформація, та не навів жодних доказів.

Невдовзі дезінформацію з посиланням на Regnum опублікував британський таблоїд Mirror. 13 листопада в ефірі програми «Вести» на каналі «Россия 24» цю інформацію озвучили з посиланням на британське видання.

Чутку спростували в РНБО. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, якого процитував УНІАН, дезінформацію запустили спеціально для американської та британської аудиторії: «Це чергова вигадка російських ЗМІ на кшталт «розп'ятого хлопчика», подібних ми вже бачили багато. Нічого спільного з реальністю ця інформація не має. Це фейк вигаданий спеціально для американської та британської аудиторії, оскільки тема «Білої вдови» для них є дражливою».

2 липня Regnum на своїй сторінці у Facebook використав фейкове фото касетної бомби для новини під заголовком «Під Донецьком знайшли нерозірвану касетну бомбу». У коментарі адміністраторів сторінки звучать звинувачення в сторону української влади: «У Києві що не знають, що їх використання заборонено ще з часів В’єтнаму?»

Насправді використана фотографія не має жодного стосунку до України. Її зробив 9 листопада 2006 року фотограф агентства Associated Press Мохаммед Заатарі. Касетну бомбу, зображену на фото, Ізраїль використав проти Лівану.

На рівні термінів інформагентство нав’язує аудиторії пропагандистську точку зору. Наприклад, у новинах Regnum трапляються такі терміни як «хунта» чи «карателі».

Детальніше із прикладами брехні та маніпуляцій можна ознайомитися на fameandshame.telekritika.ua.

 

ms.detector.media