ms.detector.media
16.11.2014 10:35
Американська журналістка Шеррі Ріккарді застерегла українських колег від пропаганди
Американська журналістка Шеррі Ріккарді застерегла українських колег від пропаганди
На Львівському медіафорумі Шеррі Ріккарді розповідала про те, якою важливою є професійна етика журналістів під час війни.

Американка Шеррі Ріккарді висвітлювала війну на Близькому Сході, в Південній Азії та Південній Америці, а також на Балканах – у Хорватії, Боснії і Герцеговині та Косові. «Я бачила, якої шкоди може завдати пропаганда, мова ненависті й брехні, яким сприяє державна влада, - розповідає Шеррі. – Слободан Мілошевич був майстром пропаганди, і те саме можна сказати про вашого північно-східного сусіда». На Львівському медіафорумі Шеррі розповідала про те, якою важливою є професійна етика журналістів під час війни.

«Немає іншого часу, коли журналісти важливіші для суспільства, ніж коли ваша Батьківщина проходить через конфлікт і кризу, - каже журналістка. – І високі етичні стандарти є необхідними в такий час. Стандарти точності, справедливості та надійності лежать в основі нашої роботи. Етика – це глобальна мова журналістики».  На її думку, журналістські матеріали стають по-справжньому важливими, коли в них ідеться про вплив драматичних подій на звичайних людей. «Те, як конфлікт у вашій країні впливає на звичайних людей, сьогодні було б чудовою історією. Ці люди ні в чому не винні, і вони страждають. Важливою є гуманізація наслідків насильства для звичайних людей. Це перегукується з розумінням ЗМІ як “голосу тих, у кого немає голосу”», - каже вона й додає, що такі матеріали можуть заспокоїти наляканих людей, спонукнути аудиторію співчувати біженцям і постраждалим. Натомість, мова ворожнечі викликає страх і паніку в суспільстві.

Медіа, за словами Шеррі Ріккарді, можуть протиставити свій вплив пропаганді, створюючи аналіз конфлікту, підкріплений фактами: «Коли ми правильно робимо свою роботу, це допомагає аудиторії зрозуміти, яким є конфлікт, чому і як він відбувається, хто його основні гравці». ЗМІ можуть нейтралізувати вплив пропаганди, розвінчувати та спростовувати її, окреслювати межі конфлікту, однак не повинні самі займатись пропагандою у відповідь на ворожу.

Вона рекомендує журналістам читати Женевську конвенцію про захист жертв війни: «Ви побачите – багато з того, що відбувається у вашій країні, можна назвати військовими злочинами. Йдеться про поранення і вбивство цивільних, знищення церков, лікарень і шкіл, руйнування приватної власності. Щоб посилатись на закон, ви не мусите бути юристами – вся необхідна інформація є в інтернеті».

Шеррі Ріккарді також нагадує, що одна з функцій журналістів – шукати виходи з конфлікту. «Роль журналістів не в тому, щоб бути миротворцем. Але, коли ми правильно робимо свою роботу, надаємо правдиву і точну інформацію, ми можемо допомогти людям наблизитись до правильних рішень і спонукнути їх прийняти», - каже вона. Закликаючи водночас не забувати, що журналісти – не правозахисники, й повинні зосереджуватись передусім на фактах.

Артур Корнієнко

Фото Альони Савчук

ms.detector.media