ms.detector.media
11.11.2014 17:43
Азербайджанська влада не дозволила вилетіти за кордон відомому блогеру
Азербайджанська влада не дозволила вилетіти за кордон відомому блогеру
В аеропорту Баку в понеділок, при спробі вилетіти з країни, затримали блогера, співробітника Інституту свободи і безпеки репортерів (Institute for Reporters' Freedom and Safety) Мехмана Гусейнова.

Про це повідомив сайт «Кавказский Узел» із посиланням на відому журналістку-розслідувачку та право захисницю Хадіджу Ісмайлову. Блогера затримали за підозрою у підробці паспорта та передали поліції в аеропорту.

Він встиг повідомити своїх друзів, що його доправляють до районного управління столичної поліції. Після цього телефонний зв'язок перервався.  

Хадіджа Ісмайлова, якій азербайджанська влада перешкодила нещодавно вилетіти до Праги для участі у міжнародній конференції, нагадує, що 2012 року проти Мехмана Гусейнова було порушено кримінальну справу та запроваджено заборону на виїзд з країни.  

Його звинуватили в образі та у застосуванні сили проти співробітника спецназу МВС.

Тоді блогера затримали, однак наступного дня звільнили з-під варти.

Кримінальна справа, яку не було закрито, стала підставою для заборони вильоту Гусейнова у червні 2013 року до Норвегії на церемонію нагородження його міжнародною журналістською премією Ґерда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» (Freie Presse Osteuropas). Її блогеру присудили за висвітлення проблем, пов'язаних з порушенням прав людини.

У зв'язку із закінченням передбаченого азербайджанським законодавством терміну розслідування кримінальної справи Гусейнов звертався до прокуратури із проханням зняти з нього заборону на виїзд за кордон. Йому рекомендували апелювати до поліції. Однак звідти він не отримав жодної відповіді.

Щоб перевірити, чи знято з нього заборону, блогер збирався летіти до Тбілісі на конференцію ОБСЄ, розповіла Хадіджа Ісмайлова.

На прикордонному контрольно-пропускному пункті бакинського аеропорту йому сказали, що пред’явленого ним паспорта «у системі немає» й запідозрили у підробці документу.

В Управлінні МВС повітряно- транспортної поліції кореспонденту «Кавказького вузла» заявили, що Гусейнова затримали у зв'язку з тим, що його оголошено у розшук.

Отримати коментар у районному управлінні столичної поліції «Кавказскому узлу» поки що не вдалося.

Сайт нагадує, що наприкінці жовтня ц.р. Мехмана Гусейнова допитували у слідчому управлінні з тяжких злочинів Генпрокуратури Азербайджану.

Блогера, за його словами, розпитували про діяльність очолюваного ним сатиричного видання «Булавка» та про його брата – директора Інституту свободи і безпеки журналістів Еміна Гусейнова (Emin Husehnov).

Після допиту він заявив журналістам, що не володіє інформацією про його теперішнє місцеперебування.

У серпні в офісі Інституту свободи і безпеки репортерів було влаштовано свавільний обшук. Вилучили усі електронні носії, фото- й відеокамери, понад 20 комп’ютерів, фінансову документацію та матеріали, пов’язані з правозахисними акціями неурядової організації. Її діяльність фактично було паралізовано.

Не може функціонувати й проект ІСБР online-телебаченння Obyektiv.tv.

Сайт musavat.com повідомляв, що директор ІСБР Емін Гусейнов знайшов притулок у посольстві США у Баку. Однак в американському дипломатичному  відомстві спростували цю інформацію.

Де перебуває нині очільник відомої неурядової організації, якому раніше азербайджанська влада заборонила вилетіти до Туреччини на лікування, невідомо.

ms.detector.media