ms.detector.media
MediaSapiens
Моханад аль-Адікі, Twitter@Minzzay
19.10.2014 09:37
Журналістам украй тяжко виконувати свою роботу в Іраку та Сирії – «Репортери без кордонів»
Журналістам украй тяжко виконувати свою роботу в Іраку та Сирії – «Репортери без кордонів»
Терористи з організації «Ісламська держава в Іраку і Леванті» (ISIS) перетворили захоплені ними території на інформаційні «чорні діри». Це стосується й долі журналістів, які постійно наражаються тут на смертельну небезпеку.

«Репортери без кордонів» (RSF) продемонстрували стан речей у медіасфері на прикладі плутанини у повідомленнях про викраденого ісламістами іракського кореспондента інформаційної агенції Sada   Моханада аль-Адікі (Mohanad Al-Aqidi).

Минулого понеділка чимало місцевих ЗМІ інформували про те, що його вбили терористи ISIS. Наступного дня інші джерела стверджували, що він ще живий.

Однак перша, трагічна, звістка швидко поширилися в Іраку та за його межами. Декілька джерел у Багдаді й Мосулі повідомили «Репортерів» та інші організації, що він помер. Наводилися також подробиці розправи, вчиненої ісламістами. Йому начебто декілька разів вистрелили у голову у таборі аль-Ґазлані, що поблизу міста Мосул.

Ця інформацію підтвердили речник Демократичної партії Курдистану, медичний центр і анонімне поінформоване джерело. За їхніми словами, тіло репортера передали родині. На ньому, окрім дір від трьох куль у голові, було видно ще й сліди тортур.

Медіа не утрималися від обурення тим, що група джихадистів заборонила родині убитого ними репортера влаштувати жалобу. Однак вже наступного ранку декілька місцевих ЗМІ повідомили, що  сім’я Моханада аль-Адікі спростувала інформацію про його смерть. Згідно з цими джерелами, вона звернулася з проханням припинити поширювати чутки. Інакше це створює ще більшу загрозу життю журналіста, який насправді живий і все ще є полоненим ISIS.

Про реакцію ісламських терористів на цю суперечливу інформаційну історію «Репортери» не повідомляють.

«Нині дуже важко отримувати достовірну інформацію з Іраку чи Сирії, - наголошує організація. – Цей суперечливий приклад демонструє, що журналістам вкрай тяжко, якщо взагалі можливо, виконувати там свою роботу. Ці регіони – “чорні діри новин”, в яких блокується вільний потік інформації й звідки світ не сповіщають про те, що відбувається на території, контрольованій терористами «ісламської держави».

 

«Репортери без кордонів» все ще намагаються встановити долю декількох журналістів, які там працювали.

 

ms.detector.media