ms.detector.media
11.08.2014 00:00
Американська школярка розробила програму проти троллінгу в інтернеті
Американська школярка розробила програму проти троллінгу в інтернеті
13-річна американка із Чикаго Тріша Прабху (Trisha Prabhu) створила програму під назвою Rethink, яка має на меті відучити користувачів від некоректної поведінки в інтернеті, і зокрема від образливих коментарів.

Зі своїм винаходом школярка потрапила до 15 фіналістів наукових проектів серед молоді Google Science Fair 2014. Програма Rethink (з англ. – переосмислювати) пропонує користувачу, який збирається залишити у мережі образливий коментар, ще раз подумати, перш ніж його відправити. Результати пілотного дослідження програми показали, що у 93,43% користувач так і не залишав коментаря.

Rethink розрахований передусім на підлітків. Авторка взяла за основу теорію, що тінейджери імпульсивні і частіше, ніж дорослі, залишають в інтернеті необдумані коментарі, не замислюючись про наслідки. Причиною є те, що пре фронтальна кора головного мозку, яка відповідає за самоконтроль та регуляцію емоцій, розвивається до 25 років. При цьому дослідження показують, що кібер-залякування може спричинити у жертви низьку самооцінку, депресію, а інколи  і до самогубств серед осіб від 12-18 років.

Тріша Прабху хоче створити повноцінну програму, що працюватиме на популярних сайтах та в соцмережах. Таким чином можна буде відфільтровувати потенційно образливі коментарі.

Американська школярка є однією із 15-ти фіналістів Google Science Fair. Серед них є і українець Марк Дробнич, який спроектував роботизований мікроскоп.

Ознайомитися з усіма 15 проектами-фіналістами можна на веб-сайті Google Science Fair.

Фіналісти Google Science Fair 2014 у вересні відвідають штаб-квартиру Google в Маунтін-В'ю (Каліфорнія). Там вони представлять свої проекти міжнародній групі суддів та поборються за призи у своїй віковій категорії (13-14 років, 15-16 років і 17-18 років) і за головний приз: грант $50 000 на навчання, 10-денну поїздку на Галапагоські острови в складі експедиції National Geographic, можливість побувати на космодромі Virgin Galactic.

Із 1 вересня проголосувати за улюблений проект зможуть також звичайні інтернет-користувачі на сайті Google Science Fair.

Імена переможців стануть відомі 23 вересня під час церемонії нагородження.

ms.detector.media