ms.detector.media
12.08.2014 00:00
Захід має протистояти «гуманітарному» вторгненню Росії в Україну – The Washington Post
Захід має протистояти «гуманітарному» вторгненню Росії в Україну – The Washington Post
У редакційній статті The Washington Post аналізує мотиви «гуманітарної операції» Путіна, а також кроки української влади та західних лідерів.

«Цими вихідними Росія знову наблизилася до вторгнення в Україну, цього разу під виглядом "гуманітарної операції", - пише видання. – Президент Обама та інші західні лідери стривожилися, заявивши, що можлива інтервенція “є неприйнятною, порушує міжнародне право та викличе додаткові наслідки"».

The Washington Post, посилаючись на слова генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена про можливе вторгнення, пише, що США та союзники мають бути готові діяти швидко, якщо російські військові сили перейдуть межу.

Редакція зазначає, що мотивом до ескалації конфлікту зараз є не «гуманітарна криза» на захоплених сепаратистами територіях, як заявляє Кремль, а побоювання, що українська армія переможе.

На думку The Washington Post, Путін зіштовхнувся із крахом своїх «вповноважених» сил. І це, вважає редакція, може викликати не лише втрату впливу в Україні, але й загрожує політичними проблемами у нього вдома, де державна пропаганда розпалила націоналістичний запал.

Видання пише, що, до честі західних лідерів, вони не намагаються зупинити українську військову операцію, а лише закликають бути стриманими та обережними. Політики приймають аргумент Порошенка про те, що йдеться не про намагання захопити Росію, а про бажання врятувати Україну.

«Якщо ж сили Путіна зможуть утримати шматок території, російський президент матиме можливість безконечно блокувати стабілізацію України, так само як він використовував “заморожування конфліктів” для проведення підривної роботи щодо інших російських сусідів», - зауважує WP.

The Washington Post зауважує, що Петро Порошенко досі пропонує мирний план. Він міг би забезпечити рятівний вихід для Путіна. Однак, на думку редакції, російський президент навряд чи цим скористається за умови, що його сили ще не на межі поразки.

«Саме тому українська військова операція має продовжуватися за підтримки Заходу, включно із новою допомогою для армії. І тому Сполучені Штати та їхні союзники повинні зробити все можливе, щоб стримати Путінове “гуманітарне” вторгнення», - резюмує видання.

ms.detector.media