ms.detector.media
14.08.2014 00:00
Україна має змінити законопроект про санкції - Freedom House
Україна має змінити законопроект про санкції - Freedom House
Підтриманий парламентом України законопроект, який дає владі широкі повноваження до цензури місцевих та міжнародних медіа, які нібито загрожують «безпеці та національним інтересам» має бути змінений.

Про це йдеться в офіційній заяві міжнародної організації FreedomHouse.

«Пропонований законопроект дає РНБО драконівські та недоречні повноваження для закриття та заборони медіа, а також телекомунікаційних мереж за розмитими критеріями та без належного контролю», - вважає президент Freedom House Девід Кремер (David J. Kramer).

За його словами, у цьому проекті закону недотриманий баланс між безпекою та правами людини. Він може призвести до неприпустимих порушень фундаментальних прав, переконаний експерт.



«Freedom House закликає Раду встановити законодавчі рамки із найвужчими можливими заборонами стосовно медіа та свободи вираження, а також забезпечити ефективний законний нагляд, - заявляє Кремер. – Рада повинна також залучити громадянське суспільство до цих важливих дебатів стосовно способів захисту національних інтересів та гарантування демократії».

Згідно з дослідженням Freedom House «Свобода преси» за 2014 рік, Україна вважається «частково вільною країною». У доповіді «Свобода в інтернеті» за 2013 рік її класифікували як «вільну».

Прийнятий Верховною Радою у першому читанні законопроект про санкції серед видів можливих санкцій передбачає: заборону або обмеження ретрансляції теле- та радіоканалів; заборону користування радіочастотним ресурсом України; обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації та інших суб’єктів інформаційної діяльності, в тому числі, в мережі Інтернет; обмеження або заборона виробництва або розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів; обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

За загальним правилом, рішення про застосування санкцій приймає РНБО за поданням Верховної Ради, Президента, Кабміну, НБУ або СБУ. Рішення РНБО вводиться в дію указом Президента України.

ms.detector.media