ms.detector.media
15.08.2014 00:00
На захист американського журналіста, який відмовився виказати джерело інформації, стали сто тисяч осіб
На захист американського журналіста, який відмовився виказати джерело інформації, стали сто тисяч осіб
Підписанти петиції адвокаційної групи RootsAction  закликають американський уряд зупинити кримінальне переслідування журналіста Джеймса Райзена (James Risen). Йому загрожує тюремне ув’язнення за відмову назвати своє джерело інформації.

Вчора петиція на захист журналіста The New York Times була відправлена до Департаменту юстиції у Вашингтоні, пише сайт Voice of America.

Один із засновників адвокаційної кампанії RootsAction Норман Соломон (Norman Solomon) пояснює: «Ми хочемо, щоб Департамент юстиції зупинив спроби змусити Джеймса Райзена видати його джерела. Ми також прагнемо підтверджень, що Перша поправка має включати свободу журналістів розповідати неофіційні історії без страху бути поміщеним до в’язниці чи змушеним сплатити дуже великі штрафи».

Від Райзена вимагають виказати джерела для написання книги «Держава війни» (State of War) про операцію ЦРУ в Ірані, що вийшла друком 2006 року.

Журналіст наголошує на тому, що конфіденційність журналістських джерел захищається Першою поправкою до Конституції США. Натомість американський уряд переконаний, що у випадку, коли йдеться про таємниці національної безпеки вона не працює.

У книзі Джеймса Райзена описані зусилля ЦРУ з метою зірвати ядерну програму в Ірані. Це відбувалося у час правління екс-президента США Джорджа Буша (George W. Bush).

ms.detector.media