ms.detector.media
21.08.2014 00:00
Кореспондента NYT видворили з Афганістану за відмову розкрити джерела інформації
Афганська влада звинуватила репортера The New York Times у відмові співпрацювати зі слідством стосовно джерел його статті та зажадала, щоб він «протягом 24 годин» покинув країну. Про це з посиланням на генеральну прокуратуру повідомила Reuters.  

40-річного Метью Розенберга (Matthew Rosenberg) викликали на допит у зв’язку з публікацією у NYT статті про те, що афганські урядовці через кризову політичну ситуацію обговорювали плани створення тимчасового уряду і «захоплення влади».

Саме це було поставлено у вину автору резонансного матеріалу «Amid Election Impasse, Calls in Afghanistan for an Interim Government» (У безвихідному виборчому становищі. Заклики у Афганістані до створення тимчасового уряду). Вона була опублікована у NYT 19 серпня.

У заяві Генеральної прокуратури йдеться, що її рішення включає також заборону американському журналісту «повернутися до країни».

Натомість Метью Розенберг заявив, що особисто він і газета, яку він представляє, співпрацювали з афганською владою  «повною мірою».

«Ми лише зверталися з проханням щодо адвоката. Згідно з афганським законодавством ми маємо на це право. Не розуміємо, чому наше наполягання на тому, щоб мати адвоката, було розцінене як небажання співпрацювати», - сказав американський журналіст.

The Guardian уточнює, що Розенберга викликав на допит і домагався від нього розкриття анонімних урядових джерел інформації старший прокурор Саєд Нурулла Садат (Sayed Noorullah Sadat), який обіймає посаду генерального директора відділу з боротьби зі злочинами, пов’язаними із зовнішніми та внутрішніми загрозами безпеці.

За словами журналіста, розмова у генпрокуратурі відбувалася під виглядом напівнеформальної бесіди. «Доволі ввічливо, однак наполегливо, від нас вимагали назвати джерела», - згадує він.

Речник офісу генерального прокурора Басір Азізі (Basir Azizi) сказав у телефонному  інтерв’ю Reuters, що опублікована у NYT стаття без розкриття джерел – про змову урядовців з метою захоплення влади «загрожує національній безпеці». Він обґрунтовував це тим, що проблему виборів досі не вирішено і переговори перебувають на дуже складній стадії,

Reuters посилається на критичне ставлення до дій афганської влади місцевої групи підтримки вільної преси (NAI), яка розцінила видворення кореспондента NYT як «порушення закону, що захищає свободу слова в ЗМІ».

«Ми вважаємо, що це радше правове питання, а не політична гра», - заявив її очільник Абдула Муджіб Халватґар (Abdul Mujeeb Khalvatgar).

Речник держсекретаря США Мері Харф (Marie Harf) висловила на брифінгу глибоку стурбованість діями генерального прокурора Афганістану і закликала уряд у Кабулі дотримуватися свободи слова й преси.

Афганістан перебуває нині у розпалі виборчого процесу, що затягнувся на декілька місяців. Претензії двох кандидатів на перемогу після другого, червневого, туру та звинувачення у масовому шахрайстві загрожують тим, що його буде зірвано.

Перевірка понад 8 млн. голосів афганців здійснюється під контролем Організації Об'єднаних Націй. Однак вона відбувається повільно, оскільки представники конкуруючих таборів стежать за перерахунком кожного голосу.

Водночас члени спільної комісії, призначеної кандидатами у президенти Абдуллою Абдуллою (Abdullah Abdullah) та Ашрафом Гані (Ashraf Ghan) проводять зустрічі, намагаючись знайти вихід із тупика, виробити угоду щодо формування уряду національної єдності.

За посередництва державного секретаря США Джона Керрі, який вже двічі літав до Кабула після другого туру виборів, було укладено рамкову угоду, відзначає Reuters. Однак відколи він відбув звідти два тижні тому, у реальному створенні структури влади досягнуто незначного прогресу.

ms.detector.media