ms.detector.media
27.08.2014 00:00
У Лівії терористи напали на приватну телестанцію та підпалили її офіси
Ісламістські групи вчинили напади, підпалили офіси приватної телестанції Alassema TV у Тріполі та викрали її працівників. Про це з посиланням на Лівійський центр свободи преси (Libyan Center for Press Freedom) та Лівійський міжнародний канал (Libya International Channel) повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

Жодне угруповання не взяло на себе відповідальності за вчинений погром і за викрадення журналістів. Однак Alassema TV, посилаючись на свідків, написала на сторінці у Facebook, що це справа рук ісламістських організацій Fajr Libya та Abdel Rauf Kara.

О другій ночі бойовики Fajr Libya вдерлися в офіси й розтрощили обладнання. О п’ятій ранку бойовики із Abdеl Rauf Kara підпалили приміщення та службові авто телестанції. Знімки, які наочно засвідчують вандалізм,  розміщені у соціальних мережах.

Керівництво телестанції заявило, що втратило зв’язок зі співробітниками, які працювали у ніч з неділі на понеділок, коли було вчинено рейд. Йому не відомо достеменно, хто опинився в заручниках.

Репортер Alassema TV, який із остраху перед репресіями просив не називати його імені, заявив КЗЖ, що чимало його колег нині переховуються.

За даними Libyan Center for Press Freedom, ісламісти захопили у Тріполі чотирьох медійників. Двох з них звільнили, двох тримають бранцями.

Натомість Libya International Channel повідомив на сторінці у Facebook що у понеділок у Тріполі та у Бенгазі викрали трьох журналістів і медійників, які співпрацюють з телестанцією. Названі поіменно єгипетський інженер з комунікацій Хоссам Марі (Hossam Mari), редактор-єгиптянин Саад Закуп (Saad Zaqup) та лівійський графічний дизайнер Тарік аль-Дріссі (Tariq al-Drissi).

Alassema TV повідомила на сторінці у Facebook про інший напад, вчинений ісламістською організацією Ghorfet Thowar Libya. Бойовики обстріляли з гранатометів будинок власника телестанції Джомаа аль-Оста (Jomaa al-Osta). Невідомо, чи він та його родина постраждали.

Alassema TV заявила, що напади на її офіси у Тріполі не вплинуть на вихід в ефір, оскільки вона має допоміжний сигнал та офіси на сході країни.

Атаки на телестанцію Alassema TV, відзначає КЗЖ, були вчинені після того, як новий лівійський парламент засудив ісламістські угруповання Fajr Libya у Тріполі та Ansar al-Sharia у Бенгазі як терористичні.

Згідно з дослідженням CPJ, Alassema TV, відома критикою конкуруючих між собою ісламістських  угруповань, останнім часом стала постійною мішенню їхніх нападів.

1 серпня під час демонстрації на підтримку уряду терористи викрали трьох журналістів телестанції – кореспондента Мохаммеда Абд аль-Разіка Хуссейна (Mohammed Abd al-Raziq Hussein), оператора Ахмеда аль-Алвані (Ahmed al-Alwani) та редактора Хамада Ахмеда аль-Джахда (Hamad Ahmed al-Jahd). Їх вже звільнили. А ще до обстрілу на цьому тижні дому власника телестанції бойовики намагалися підірвати його саморобними вибуховими пристроями.

За повідомленням Міністерства інформації, ісламісти захопили державну новинну телестанцію Al-Wataniya і встановили контроль над офіційним мовником парламенту Libya al-Rasmiya. Уряд змушений був їх закрити.

Останні напади на Alassema TV терористи здійснили після того, як минулої суботи, після тривалих боїв із проурядовими військами, вони встановили контроль над міжнародним аеропортом у Тріполі.

Під гарячу руку терористів потрапляють і журналісти інших телекомпаній. Так, 19 липня невідомі бойовики викрали двох директорів державного телеканалу The Libya  International Channel Television Усаму Рашіда (Osama Rashid) та Мохаммеда аль-Саайді (Mohammed al-Saaidi). Першого з них звільнили, що сталося з другим – невідомо.

The Huffington Post називає нинішню Лівію, яка понад три роки тому  позбулася диктатора Муаммара Каддафі, «країною  на межі розпаду».

 

«Лівія розпадається, - обґрунтовує свій висновок Huffpost. – У неї два парламенти та два прем’єр-міністри». Теперішню хвилю насильства сайт називає «найбільш інтенсивною з 2011 року».

ms.detector.media