ms.detector.media
30.08.2014 00:00
У Пакистані від куль терористів загинули троє медійників
В адміністративному центрі пакистанської провінції Белуджистан – місті Кветті у четвер вбили трьох медійників, повідомляє із посиланням на поліцейські джерела сайт Dawn.

Бойовики увірвалися до офісу новинного агентства Online International News Network і вбили завідувача бюро Іршада Мастоя (Irshad Mastoi), репортера Гуллама Расула (Ghullam Rasool) та менеджера Мухаммеда Юнаса (Muhammad Younas). Усіх їх зрешетили кулями.

Найвідоміший серед загиблих – 35-річний Іршад Мастой, який займався журналістикою з 2000 року. Він співпрацював із декількома газетами, зокрема з The Express Tribune, був редактором приватного новинного каналу ARY News. Знаний також як колумніст і громадський діяч, Мастой був генеральним секретарем Спілки журналістів Белуджистану (BUJ).

Незважаючи на те, що редакція Online International News Network розташована у зоні підвищеної безпеки, відзначає Dawn, нападникам вдалося скоїти злочин і зникнути неушкодженими.

Поліція і прикордонний корпус почали розслідувати інцидент.

Тіла загиблих доправили до шпиталю. Там зібралося чимало журналістів і родичі загиблих, які гучно засуджували холоднокровне убивство.

Спілка журналістів Белуджистану затаврувала злочин як атаку на свободу слова. Оголошено триденний траур за загиблими репортерами.

До цього голосу протесту приєдналися Пакистанська федеральна спілка журналістів (PFJ) та інші професійні організації. Вони вимагають від влади арештувати винуватців жахливого інциденту.

Заступник директора Комітету захисту журналістів (CPJ) Роберт Магоні (Robert Mahoney) засудив убивство медійників як «зухвалий напад». За його словами, це висвітлює небезпеки, на які постійно наражаються репортери у Белуджистані.

Дослідження Комітету захисту журналістів засвідчує: у найбільшій за площею і найменш населеній провінції Белуджистан місцеві журналісти перебувають водночас під тиском груп, пов’язаних з талібаном, агентів сил безпеки й розвідки, сепаратистів і спонсорованих федеральним урядом їхніх супротивників.

Згідно з даними медіаорганізації, за останнє десятиріччя через професійну діяльність тут було вбито щонайменше 6 журналістів. А Пакистан традиційно користується репутацією однієї з найсмертоносніших країн для журналістів.

ms.detector.media