ms.detector.media
12.09.2014 00:00
ГО «Телекритика» у Запоріжжі представила результати моніторингу телеканалів п’яти областей
ГО «Телекритика» у Запоріжжі представила результати моніторингу телеканалів п’яти областей
10 вересня  медіаекспертка ГО «Телекритика», журналістка «Громадського радіо» Наталя Соколенко представила у Запоріжжі результати моніторингу телеканалів п’яти областей сходу та півдня України за період квітень-липень. За його результатами запорізький канал ТВ5 посідає середнє місце в регіоні як за рівнем цензури, так і за рівнем дотримання професійних стандартів.

Ознаки замовності експерти побачили у 18% сюжетів телексну у травні та в 13% сюжетів - у липні. Наталя Соколенко підкреслила, що в ході моніторингу було виявлено замовні сюжети про «Запоріжсталь» та про «регіонала» Олександра Вілкула. Якщо раніше його згадували зрідка, причому в загальноукраїнських новинах і загалом нейтрально, то з травня він почав з’являтись і в місцевих сюжетах, виключно у позитивному ключі.

Так, в період з 1 по 4 липня вийшло три сюжети, в яких популяризується діяльність фонду Олександра Вілкула «Українська перспектива». Всі вони розповідають майже про одне й те ж, – евакуацію людей з зони АТО, – не додаючи суттєвих подробиць. В сюжетах робиться акцент на позитивній діяльності фонду. У двох зовсім немає коментарів, в одному — лише коментар самого Вілкула.

Під час моніторингу експерти також досліджували рівень дотримання журналістами шести професійних стандартів: «балансу думок», «повноти наведеної інформації», «відокремлення фактів від коментарів», «достовірності», «оперативності» та «точності». Рівень дотримання професійних стандартів на запорізькому телеканалі становив 3,36 балів із шести можливих у травні та 3,63 – у липні. Це свідчить про наявність великого простору для вдосконалення, незважаючи на певне покращення у звітний період.

Наталка Соколенко та Анастасія Станко. Фото: ГО «Телекритика»

Також запорізьким журналістам та громадським активістам презентували моніторинг порушень прав журналістів, який здійснює ГО «Телекритика» . Його представила журналістка «Громадського телебачення» Анастасія Станко. Вона зазначила, що за період проекту в Запоріжжі зафіксовано 13 випадків порушень прав журналістів, в той час, коли в Києві – 216 випадків. Але це свідчить не про те, що в Києві найгірша ситуація з правами журналістів, а про те, що київські журналісти більш активні у повідомленні про порушення. Станко закликала колег фіксувати кожен випадок порушення свободи слова для покарання нападників на журналістів.

ms.detector.media