ms.detector.media
17.09.2014 00:00
Репресії проти редактора газети у Ботсвані викликали світовий резонанс
Репресії проти редактора газети у Ботсвані викликали світовий резонанс
Тимчасовий арешт редактора газети Sunday Standard Утси Моконе (Outsa Mokone) зі звинуваченням у намірі вчинити заколот знайшло відгомін за межами невеликої африканської держави Ботсвана.

У коментарі Комітету захисту журналістів Утса Моконе сказав, що оскаржуватиме конституційність інкримінованого йому звинувачення.

Іншою причиною ботсванського медіаскандалу стала втеча з країни Едгара Цімане (Edgar Tsimane) – автора опублікованої у Sunday Standard статті про замовчувану аварію з президентом Яном Кхамою (Ian Khama).

З остраху за своє життя репортер утік до сусідньої Південно-Африканської Республіки і отримав там політичний  притулок.

Утсу Маконе арештували, оскільки він не повідомив про місцеперебування автора крамольної (з точки зору влади) статті і протягом доби тримали під вартою.

Потім редактора офіційно звинуватили у намірі вчинити заколот. Слухання у цій справі Верховний суд Ботсвани призначив на кінець листопада.

Моконе стверджує, що справжньою причиною його арешту була стаття про розслідування корупції у Директораті служб розвідки та безпеки (the Directorate on Intelligence and Security Services), над якою редакція Sunday Standard працювала декілька місяців тому. У липні ц.р. газету втягнули у судовий спір із урядом стосовно опублікованих нею витоків документів.

«Я підозрюю, то був привід здійснити рейд у наші офіс, щоб з’ясувати джерела нашої інформації, - заявив редактор. – Вони хочуть налякати нас перед виборами, визначити, витік даних з урядових кіл».

Вибори у Ботсвані призначені на кінець жовтня.

Адвокат Моконе Дік Бейфорд заявив, що заколот у Кримінальному кодексі країни трактується дуже розмито. «Подібного закону, - наголосив він, - не існує у демократичній державі».

Речник держдепартаменту США Мері Харф цю свавільну акцію проти редактора The Sunday Standard засудила як «несумісну з фундаментальними принципами демократії та з сильними традиціями демократичного урядування у Ботсвані».

«Ці події плямують репутацію Ботсвани як країни з ефективним управлінням та свободою медіа у Південній Африці, - заявила координатор  африканської  програми КЗЖ Сью Валентайн (Sue Valentine). – Її може відновити вільний потік новин і поглядів».

«Цю спробу утисків не можна розглядати інакше як намір вставити кляп газеті, яка часто викривала корупцію», - вважає завідувач африканського бюро «Репортерів без кордонів» (RSF) Клеа Кан Скрібер (Cléa Kahn-Sriber).

У зв’язку зі скандалом доречно нагадати, що за Індексом свободи преси (RSF) Ботсвана посідала 2014 року високе 41 місце серед 180 країн світу.

ms.detector.media