ms.detector.media
22.09.2014 00:00
У Гватемалі журналістів опозиційної газети не допустили до віце-президента
У Гватемалі  журналістів опозиційної газети не допустили до віце-президента
Агенти служби безпеки, не пояснюючи причин, не допустили кореспондента щоденної газети elPeriódico Павела Вегу (Pavel Vega) та фоторепортера Алекса Круса (Álex Cruz) на прес-конференцію віце-президента Гватемали Роксани Балдетті (Roxana Baldetti). Про це повідомили «Репортери без кордонів» (RSF).

Після того, як їм, зрештою, вдалося проникнути до конференц-зали столичного готелю Crowne Plaza і журналіст опозиційної газети почав ставити Роксані Балдетті запитання, вона демонстративно вийшла.

Коли того ж дня журналісти намагалися наблизитися до віце-президента, агенти служби безпеки брутально облаяли їх і розтрощили камеру.

Інциденти відбулися через два дні після того, як elPeriódico засудила стеження уряду за опозиційним виданням. Редактор газети Хосе Рубен Самора (José Rubén Zamora) заявив, що на порталі віце-президента було розміщено «роз'яснення» на неопублікований репортаж в elPeriódico. У ньому йшлося про придбаний Роксаною Балдетті розкішний готель. В офіційному урядовому повідомленні стверджувалося, що цей репортаж – складова «наклепницької кампанії», яку elPeriódico веде проти президента і віце-президента.

Це видання не вперше стає об’єктом залякувань уряду. Президент Гватемали Перес Моліна (Pérez Molina) і віце-президент Роксана Балдетті вже декілька разів вдавалися до «юридичних заходів» проти головреда elPeriódico. На початку січня ц.р. йому заборонили виїжджати з країни, а банківські рахунки – заморозили. Журналістам elPeriódico відмовили також у доступі до президентської резиденції.

Того дня, як на репортерів elPeriódico напали агенти служби безпеки, журналістку Норму Сут Сансір (Norma Sut Sansir) з Prensa Comunitaria арештували співробітники національної поліції. Це відбулося під час демонстрації у місті Камотан у департаменті Чікімула. Як повідомляє місцеве видання, її звинуватили у нападі на охоронців порядку.

За Індексом свободи преси «Репортерів без кордонів», Гватемала посіла 2014 року 125 місце серед 180 країн світу.

ms.detector.media