ms.detector.media
01.10.2014 00:00
У вересні увага в теленовинах до представників влади в 10 разів більша, ніж до опозиції – моніторинг АУП
У вересні увага в теленовинах до представників влади в 10 разів більша, ніж до опозиції – моніторинг АУП
Моніторинг зафіксував рекордну низьку збалансованість новин - лише 9% повідомлень подавались  з  двома і більше точками зору.

Академія Української преси представила результати моніторингу теленовин за вересень  2014 року (8-13 вересня). Дослідження здійснювалося за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та «5-го каналу».

«Одним із найважливіших показників гарної медіаекології вважається збалансованість новин», - зазначила Наталія Костенко, завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України. У вересні рівень збалансованості становить 9%, найбільше їх на УТ-1 – 14% та Інтері – 12%. Він опустився до показників 2004 року, коли кількість новин з двома і більше точками зору становила 10%.  Починаючи з 2005 року цей показник зростав і в середньому становив 20% (у квітні 2014  був 21%).

«Це те явище, яке  аналітики іноді називають журналістикою відданості, цей тип журналістики відноситься до ситуації війни, але ефекти такого роду новин важко підрахувати», - додала пані Костенко.

Валерій Іванов, президент АУП, додав, що в період виборів цей показник дуже важливий і має бути хоча б 20%: «А в українських журналістів увімкнувся механізм самоценузури і він диктує, що є лише одна правильна точка зору».

У вересні увага до представників правлячої більшості у 10 разів більша за увагу до опозиції, а синхрон – у шість разів. Експерти зазначили, що такий низький рівень можна пояснити, по-перше, нечітко визначеною опозицією, а по-друге тим, що нинішня опозиція надзвичайно дискредитувала себе.

«Але це ненормально з точки зору представлення інформації перед виборами, - наголосив пан Іванов. – Журналісти, на жаль, свідомо розгубили основні базові знання професії».

Серед політичних об’єднань найбільша увага приділялась самопроголошеним «ДНР», «ЛНР» (вони ж отримали найбільшу кількість негативних оцінок)  та  ВО «Батьківщина».

Детальніше про моніторинг АУП за вересень читайте найбличими днями на MediaSapiens.

ms.detector.media