ms.detector.media
03.10.2014 00:00
Гогконзькі протестувальники спілкуються одне з одним без допомоги інтернету
Гогконзькі протестувальники спілкуються одне з одним без допомоги інтернету
Протестувальники у Гонконгу, за умови відсутності мобільного зв’язку та Wi-Fi, використовують для комунікації FireChat, додаток для смартфонів, який дозволяє користувачам спілкуватися навіть без інтернет-з’єднання.

Мобільний зв'язок, Wi-Fi, соціальні мережі можуть полегшувати організацію протестів. Однак, зазначає видання, коли мобільна мережа переповнена чи коли блокується інтернет, слід шукати іншого засобу зв’язк, пише Time.

 

У випадку протестів у Гонконгу актуальними є обидві перешкоди. Тому тамтешні демонстранти почали користуватися мобільним додатком FireChat. На відміну від інших чатів, яким потрібен інетернет, він прямо з’єднується з іншими користувачами на відстані приблизно 70 метрів. Люди в зоні досяжності можуть приєднатися до чату, таким чином розширивши мережу далі. Через деякий час зв’язком можна обєднати тисячі людей без допомоги інтернету.

 

Для передачі сигналу програма використовує Bluetooth. За допомогою FireChat пристрій фактично стає ретранслятором для інших пристроїв, на яких встановлений цей додаток.

 

Хоч програма існувала давно, особливої популярності набула тепер, під час масових акцій протесту у Гонконгу. За словами гендиректора OpenGarden (компанії-власниці FireChat) Мічі Беноліела (MichaBenoliel) від неділі до вівторка додаток завантажили близько 200 тисяч людей.

 

Стосовно Гонконгу Беноліел сказав, що раптова популярність їхньої розробки не для них несподіванкою. За його словами, програма була популярна також під час протестів на Тайвані у березні та інших масових акцій. 

ms.detector.media