ms.detector.media
06.10.2014 00:00
Росію покидають провідні журналісти - BBC
Росію покидають провідні журналісти - BBC
Посилення суворого та реакційного клімату в путінській Росії спричинило хвилю еміграції серед професіоналів, представників середнього класу, у тому числі провідних журналістів, пише Стівен Енніс (Stephen Ennis) у статті для BBC.

Оглядач зазначає, що в Росії вже спостерігалися подібні тенденції. Він порівнює нинішню ситуацію із царськими часами, коли з країни тікали ліві революціонери, з 1917 роком після Жовтневої революції, коли виїжджали митці, та із розпадом Радянського Союзу, коли тікала інтелігенція.

Аналітик наводить статистичні дані, згідно з якими у 2013 році Росію покинули 186 тисяч осіб, що уп’ятеро більше, ніж два роки тому.

За даними ООН, понад 40 тисяч росіян звернулися за отриманням притулку у 2013 році, що на 76% більше, ніж 2012-го.

Автор статті називає конкретні імена відомих осіб, які «спакували свої валізи», серед яких опозиційний активіст та екс-чемпіон світу із шахів Гаррі Каспаров та засновник популярної соцмережі «ВКонтакте» Павло Дуров.

Крім цього, Росію покинули відомі журналісти: Леонід Бершидський (працював у виданнях «Ведомости», Slon.ru та ін..), Олександр Щетинін (засновник видання «Новый Регион»), Галина Тимченко (екс-головред Lenta.Ru).

Леонід Бершидський нещодавно на своїй сторінці у соцмережі згадував, як у 1990-их роках повернувся із навчання у США, щоб створити на батьківщині справжню пресу. Однак тепер переїхав жити до Німеччини, пише англійською мовою для Bloomberg.

Олександр Щетинін переїхав до Києва і планує відмовитися від російського громадянства та прийняти українське.

Галина Тимченко після того, як її звільнили з посади головного редактора Lenta.Ru заснувала у Латвії веб-сайт Meduza.

Автор статті пише, що багато журналістів у еміграції висловлюють неприємне здивування тим, як в останні 15 років змінюється російське суспільство. Наприкінці він цитує Леоніда Бершидського, який каже, що це «еміграція від розчарування».

ms.detector.media