ms.detector.media
Тарас Назарук
xpress-club.lg.ua
07.10.2014 00:00
Російське видання «Мир новостей» перекрутило заяву віце-прем’єра Сича
Російське видання «Мир новостей» перекрутило заяву віце-прем’єра Сича
Український уряд не заявляв про наміри заборонити російськомовні газети. Таку дезінформацію поширило видання «Мир новостей» з посиланням на заяву віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Олександра Сича, нібито зроблену ним під час пресс-конференції для іноземних ЗМІ 2 жовтня 2014. 

«Вице-премьер украинского правительства Александр Сыч на своей пресс-конференции для иностранных СМИ заявил, что на территории страны в скором времени запретят издавать и продавать газеты, журналы и книги на русском языке. Или, как минимум, ввести квоты на подобную продукцию», - йдеться у новинні видання «Мир новостей». Це ж повідомлення поширила російська Асоціація розповсюджувачів друкованої продукції.

Насправді заява Сича не стосувалася цілковитої заборони видавати та продавати російськомовну продукцію. Віце-прем’єр згадував лише про намір ввести квоти для такої продукції з метою покращення інформаційної безпеки в Україні. За словами Сича, 98% продукції на українському телебаченні виготовлено в Росії. 90% пісень та 80% книг і преси, як стверджує віце-прем’єр, також російського походження. Тому існує потреба захисту української ідентичності. Про це за результатами конференції повідомили російські ТАСС та «Эхо Москвы».

Окрім цього, видання «Мир новостей» з посиланням на аналітиків стверджує, що впровадження квот або заборона російськомовної продукції в Україні буде «вкрай проблематичною», оскільки це поставить у складне становище типографії. Однак жодних імен згаданих аналітиків чи джерел інформації «Мир новостей» не вказав.

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ms.detector.media