ms.detector.media
10.10.2010 00:00
СВІДОМИЙ ПОШУК ІНФОРМАЦІЇ СПРИЯЄ ЇЇ ЗАСВОЄННЮ
За даними дослідження 2009 Pew Internet і American Life Project, майже 73 відсотки всіх дорослих американців використовують інтернет щодня. Половина з дорослих використовують пошукові системи для веб-пошуку інформації, в той час як 38 відсотків використовують його, щоби скоротати час.

У недавньому дослідженні Університету штату Міссурі дослідники встановили, що читачі могли краще зрозуміти, запам'ятати й емоційно реагувати на матеріал, якщо знайшли його через «пошук», а не за допомогою «серфінгу».

 

«Ці дані свідчать, що розумовий та емоційний вплив онлайн-контенту є найбільшим, коли досягається за допомогою функції пошуку, потім спонсори сайтів можуть розглянути можливість збільшення своєї реклами на сторінках, які, як правило, доступні через пошукові системи», – сказав Кевін Вайс, доцент стратегічних комунікацій і співдиректор із питань психологічних досліджень інформації та впливу ЗМІ (PRIME) лабораторії в Університеті Міссурі.

 

Під час дослідження вчені вивчили, як методи отримання новини – пошук конкретного змісту порівняно з серфінгом інтернет-сайтом новин – впливали на емоційні реакції читачів при читанні новин. Вони робили заміри в учасників ритму серця, провідності шкіри і лицьової мускулатури, щоб оцінити їхню емоційну реакцію на неприємні новини.

 

Дослідники з’ясували, що неприємні за змістом новини викликали більшу емоційну реакцію, коли читачі шукали інформацію за допомогою функції пошуку, а не серфінгу. У подальших дослідженнях Вайс вивчатиме наслідки впливу приємних новин на емоційний відгук читачів.

 

«Те, яким чином користувачі отримують повідомлення онлайн, має наслідки для їхньої когнітивної та емоційної реакції на такі повідомлення, – сказав Вайс. – Повідомлення, які відповідають наявним інформаційним потребам користувачів, викликають сильніші емоційні реакції».

 

Дослідники також виявили, що люди краще розуміють та запам’ятовують інформацію, коли здійснюють пошук конкретної інформації. У попередньому дослідженні Вайс перевірив дію пошуку та серфінгу на відповіді читачів про зображення й отримав аналогічні результати.

 

http://namle.net/publications/core-principles/

ms.detector.media