ms.detector.media
23.11.2010 00:00
Чи є покарання за спам?
Спам в Інтернеті, напевно, найнеприємніша річ, жертвою якої доводилося бути більшості з нас. Він підстерігає нас усюди, починаючи від електронної пошти й інтернет-блогів, закінчуючи соціальними мережами.

 

Спам в Інтернеті, напевно, найнеприємніша річ, жертвою якої доводилося бути більшості з нас. Спам є масовою розсилкою комерційної, політичної та іншої реклами (інформації) або іншого виду повідомлень особам, які не висловлюють бажання їх отримувати. Така інформація підстерігає нас усюди, починаючи від електронної пошти й інтернет-блогів, закінчуючи соціальними мережами.
 

 

У Російській Федерації серйозно замислилися з приводу боротьби із цим видом інтернет-злочинності. Члени комітету Держдуми з інформаційної політики та Російська асоціація електронних комунікацій готують поправки до закону, які запровадять кримінальну відповідальність за розсилку спаму. Питаннями спаму також стурбовані і країни Європейського Союзу. Європейська комісія закликає країни Євросоюзу посилити боротьбу із спамом, шпигунським ПЗ і шкідливими програмами. Нещодавно проведене дослідження показало, що майже 85% усіх електронних листів в ЄС є незатребуваною рекламною кореспонденцією, повідомляє InfoWorld.
 


Світовим лідером щодо кількості «сміттєвих» листів залишаються США: 22% з усіх непроханих рекламних повідомлень, отриманих європейцями, були відправлені американськими спамерами. Друге місце посідає Китай, на його частку припало 13% спаму. Третє поділили Франція і Південна Корея, звідки розсилається по 6% спамерских листів. Минулого року дослідницька компанія Ferris Research підрахувала, що збитки, заподіяні спамерами, склали у світовому масштабі 39 млрд євро. За даними іншої аналітичної фірми Computer Economics, шкідливе ПЗ завдало збитків в усьому світі у розмірі 11 млрд євро.

 

У зв'язку з тенденцією, що намітилася у світі – і з можливими передумовами її продовження в Україні Pravotoday запрошує юристів-практиків обговорити явище спаму і відповідальність за нього з правової точки зору.

 

Поза сумнівом, відповідальність за поширення спаму має бути розширена, а санкції посилені. Таким шляхом йдуть країни Євросоюзу, США, Китай. У Україні проблема посилюється не стільки недосконалими нормами права, скільки підходом до їх застосування.

 

Медіаграмотність за матеріалами Gigamir

ms.detector.media