ms.detector.media
26.11.2010 00:00
Таблетка від поганих спогадів
Фахівці винайшли революційний спосіб допомогти людині забути сумні події минулого, які спричинили душевну травму.

Формування болісних спогадів пов'язане з появою в мозковому центрі страху особливих «рецепторних білків». Американські вчені з Університету Джона Хопкінса винайшли спосіб «видаляти» їх медикаментозними засобами ,що призводить до безповоротного стирання спогаду. «Хоча випробування проводилися на мишах, вчені вважають, що для людини ефект буде такий самий», – пише The Daily Mail.

 

Відкриття можна використовувати для лікування посттравматичних стресових розладів у солдатів і жертв насильства, а також, наприклад, для допомоги тим, хто пережив тяжке розлучення, пропонує таблоїд, відмічаючи схожість ідеї з сюжетом фільму «Вічне сяйво чистого розуму» (2004). Один з дослідників, професор Річард Хуганір вважає, що цей метод може застосовуватися в боротьбі з алкогольною і наркотичною залежністю.

 

 

Експерти поставилися до відкриття з обережністю. Кейт Ферінхолт з групи підтримки психічного здоров'я в штаті Меріленд помітила: «Як можна знищити спогади, не знищивши цілий шматок чийогось життя? І чи є це найкращим виходом, якщо врахувати, що люди ростуть і вчаться на своєму досвіді?» «Ідея навчитися маніпулювати цими речами – небезпечна. Навіть якщо це робиться з найкращими намірами», – переконаний Пол Рут Вольпе, співробітник Центру етики Університету Еморі (Атланта).

 

Медіаграмотність за матеріалами Inopressa 

ms.detector.media