ms.detector.media
30.11.2010 00:00
Соціальна мережа «ВКонтакте» легалізує відео
Сервіс легального відео й музики ivi.ru уклав із соціальною мережею «ВКонтакте»  угоду, що дозволяє видаляти з її сторінок контент, нелегально розміщений користувачами. 

Про це розповіли «Ведомостям» гендиректор Digital Access (керує ivi.ru) Анна Знаменська й представник «ВКонтакте»  Владислав Циплухін. Ті ж самі фільми, але в легальних копіях користувачі зможуть подивитися через додаток ivi.vkontakte.ru. Якщо в ivi.ru немає ліцензійної версії того або іншого відео, видаляти його піратський аналог сервіс не зможе.

 

Першим правовласником, з яким ivi.ru домовилася про таке співробітництво, стала кінокомпанія «Централ партнершіп» (ЦПШ, належить «Профмедиа»). Її віце-президент Армен Давитян говорить, що ivi.ru пообіцяла ЦПШ захищати її контент в Інтернеті в цілому, у тому числі в період між виходом фільму в прокат або на ТВ і моментом, коли він починає легально поширюватися в Інтернеті. «Заміна користувацького відео на легальне з показом реклами означає також збільшення наших доходів: як правовласник ми одержуємо відсоток від рекламних зборів», – каже Давитян. Розміру цих відрахувань сторони не розкривають.

 

Угода вигідна й «ВКонтакте», адже ivi.ru бере на себе частину навантаження, пов’язаного  із модерацією контенту, відзначає Знаменська.

 

Крім ЦПШ розміщати свій контент в «ВКонтакте» – в обмін на видалення зі сторінок мережі піратських копій – погодилася ще половина правовласників, з якими в ivi.ru підписані контракти (усього їх 150), говорить Знаменська. Така домовленість із ivi.ru є, наприклад, у дистриб’ютора «Кармен фільм», підтверджує його директор Ігор Лебедєв. Він не чекає, що подібні угоди вирішать проблему піратства повністю: в одній лише «ВКонтакте»  щодня з'являються тисячі піратських копій. Але будь-які спроби популяризації легального контенту йдуть на користь ринку, вважає він. Поки що правовласники одержують від легальних відеосервісів на зразок ivi.ru лише мінімальні гарантовані платежі, але в майбутньому, враховуючи величезну аудиторію соціальних мереж та інтернет-порталів, доходи правовласників і виробників контенту можуть зрости, сподівається Лебедєв.

 

Холдинг «Гала рекордз» (представляє в Росії звукозаписувальну компанію EMI), навпаки, не дозволив ivi.ru розміщати належне йому музичне відео у «ВКонтакте», розповідає гендиректор «Гала рекордз» Олександр Блінов. Спочатку «ВКонтакте» повинна сама очистити свої сторінки від піратського контенту й припинити нарощувати капіталізацію на чужій власності, вважає він. Восени цього року «Гала рекордз» подала ряд позовів до «ВКонтакте» і Mail.ru про порушення інтелектуальних прав. Сервіс не може бути частково легальним, а частково піратським, упевнений Блінов.

 

Розміщати легальне відео на піратському ресурсі нерозумно, доки звідти не будуть видалені всі нелегальні копії, згоден гендиректор Rutube Михаїл Іллічов. Зараз телеканал ТНТ (як і Rutube, підконтрольний «Газпром-Медіа») вичищає із «ВКонтакте» свій контент (з 1 листопада вилучено близько 300 тис. роликів), а Rutube веде переговори з іншими правовласниками, щоб ті наділили його правом видаляти їхнє відео із цієї соцмережі, зазначає він.

 

Не факт, що величезний трафік «ВКонтакте» принесе правовласникам надзвичайні доходи: для цього потрібно побудувати цілу медійну інфраструктуру, здатну правильно представити продукт, вважає гендиректор відеосервісу Twigle Єгор Яковлєв. Розповсюдження фільму в Інтернеті може принести правовласникові від 500 тис. до 1 млн рублів, включаючи фіксований платіж і роялті від рекламних зборів, оцінює джерело в одній з кінокомпаній.

 

Медіаграмотність за матеріалами ProTV

ms.detector.media