ms.detector.media
26.12.2010 00:00
Російське телебачення оголосило себе вільним. Медведєв має зауваження
Топ-менеджери трьох найбільш рейтингових центральних російських телеканалів відкинули звинувачення у відсутності свободи слова і оголосили телебачення Росії вільним. Це сталось під час їхньої зустрічі в прямому ефірі з президентом РФ Дмитром Медведєвим.

 

Генеральний директор «Первого канала» Костянтин Ернст, НТВ Володимир Кулістиков та Всеросійської державної телерадіокомпанії Олег Добродєєв зустрілись із главою держави за ініціативою останнього. Зустріч транслювалась в ефірі трьох каналів. Медведєв заявив, що знає про «цілу низку закидів передусім на адресу телеканалів» і попросив співрозмовників прокоментувати ситуацію. «Хоча в нас чудове телебачення, і його справді цікаво дивитись, стрічка новин у нас убога; не показують того, що повинні показувати – отже, немає свободи слова», - сказав президент Росії.

 

Усі співрозмовники Медведєва визнали, що свобода слова є суто суб’єктивним поняттям, але зійшлись на тому, що російське телебачення є вільним. Володимир Кулістиков сказав, що завжди почувався вільним – як на «Радіо Свобода», так і на НТВ, і навіть натякнув, що «американці» суворіше контролюють дії журналістів «Свободи», аніж «Газпром», якому належить канал НТВ. «Є редакційна політика, і вона може обговорюватись, але це не питання свободи», - сказав він.

 

Костянтин Ернст підтвердив, що «розуміє суть претензій», і заявив, що свобода слова обмежена низкою чинників, від моралі до співробітництва з владою і громадськими структурами, а також суб’єктивністю людей, які роблять телебачення. Однак ані диктатури, ані цензури в Росії немає, тому російське телебачення за ступенем обмеження свободи нічим не відрізняється від телебачення найбільших демократичних країн.

 

Олег Добродєєв наголосив, що ступінь свободи завжди відповідає часові, і зараз її рівень є одним із найвищих за всю історію Росії.

 

«Ви всі маєте рацію, і це ваша авторська позиція. Відчуття свободи справді в кожного індивідуальне, і це абсолютно правильно… Свобода дана нам у відчуттях. Але при цьому є закони жанру і є закони держави. Ці закону діють не лише в Росії – вони діють скрізь. Чого, на мій погляд, не повинно бути, так це прірви між переліком важливих подій, які формуються в житті, і переліком тих подій, які показують новини. Тут можуть бути різні оцінки: для когось, наприклад, WikiLeaks – це подія номер один, а для когось бурульки, які в місті накопичуються. Самі канали повинні давати пріоритети – що важливіше, що менш важливо. Бо інколи я чую закиди, чому вони не показують усе це відразу. Це питання редакційної політики, что вам здається правильнішим. Але порядок денний – перелік новинних подій – не повинен мати драматичного розриву з інтернетом та іншими ЗМІ. На мій погляд, саме так це сьогодні є», - сказав Дмитро Медведєв.

 

Повністю стенограму інтерв’ю російського президента дивіться тут.

 

«Медіаграмотність» за матеріалами «РадиоПортала», «Эхо Москвы»

 

ms.detector.media