ms.detector.media
ІМІ
17.01.2011 00:00
ІМІ: Замовних матеріалів у пресі побільшало майже вдвічі. Піарять ліки і феєрверки
У грудні 2010 року найбільше джинси замовили виробники ліків.

Кількість замовних матеріалів у всеукраїнських друкованих виданнях у грудні 2010 року зросла майже вдвічі у порівнянні з листопадом, повідомляє Інститут масової інформації. Проте переважна більшість підозрілих матеріалів мають комерційну, а не політичну спрямованість. Такими є результати моніторингу, який ІМІ проводить за підтримки «Інтерньюз Нетворк» у рамках проекту «У-Медіа».

 

У грудні експерти виявили у виданнях, що досліджуються, - а це «Коментарі», «Корреспондент», «Український тиждень», «Сегодня», «Факты и комментарии» та «Экономические известия», - 30 матеріалів комерційного характеру з ознаками прихованої реклами, і лише один, у газеті «Сегодня», - на політичну тему.

 

 

 

Назва видання

Кількість замовних матеріалів

Немарковані (джинса)

Умовно

марковані

Всього

Комерційні

Політичні

Всього

«Коментарі»

3

0

3

12

15

«Корреспондент»

1

0

1

10

11

«Український тиждень»

3

0

3

0

3

«Сегодня»

2

1

3

20

23

«Факты»

20

0

20

0

20

«Экономические известия»

1

0

1

1

2

 

Вперше за час моніторингу експерти виявили матеріали з ознаками прихованої реклами в усіх шести досліджуваних виданнях. Найбільше підозрілих матеріалів у грудні розмістила газета «Факты и комментарии» - 65% від загальної кількості виявлених.

 

Найактивнішим покупцем газетних площ у грудні став фармакологічний концерн «Біонорика». Дев’ять публікацій із прихованою рекламою продукції цієї компанії було розміщено в газеті «Факты». Таку активність фармакологічної компанії у грудні можна пояснити сезонними спалахами застудних захворювань.

 

Інші матеріали із ознаками замовності рекламували феєрверки, шампанське та новорічні подарунки. Наприклад, у матеріалі «На самой большой в Украине Новогодней ярмарке» йдеться про те, що найкраща новорічна атрибутика продається в супермаркеті «Епіцентр К».

 

Окрім прихованої реклами, у досліджуваних виданнях було виявлено 43 матеріали, неналежно марковані як реклама. Найбільше таких матеріалів розмістила «Сегодня» під рубриками «Открытое письмо», «Новости компаний» і PR. Згідно з Законом України «Про рекламу», рекламні матеріали мають бути марковані словами «реклама» або «на правах реклами».

 

«Медіаграмотність»

ms.detector.media