ms.detector.media
23.01.2011 00:00
Палестинського журналіста судять за фото в Facebook
За законом про… образу честі і гідності короля Йорданії.

Мамду Хамамре, кореспондент палестинського телеканалу «Аль-Кудс», близького до руху «Хамас», постане перед судом Вифлеєма за публікацію у Facebook фотографії, яка висміює президента Палестинської автономії. Про це повідомляє The Jerusalem Post.

 

На тому фото президент Палестини Махмуд Аббас був зображений поруч із сирійським актором, який грав шпигуна у популярному в арабському світі серіалі. На думку властей, це фото можна сприйняти як обвинувачення президента у зраді («Хамас» закидає Аббасу шпигування на користь Ізраїлю).

 

Журналіста звинувачують у наклепі, образі честі та гідності. Тим часом Хамамре стверджує, що фото актора на Facebook опублікував не він, а хтось інший– його лише позначили на цьому зображенні, аби привернути увагу. Така практика вельми поширена в соціальній мережі.

 

За словами батька журналіста, у вересні, невдовзі після публікації фото, співробітники палестинської розвідки обшукали їхній будинок та вилучили два комп’ютери, а також вимусили Хамамре надати їм пароль до його облікового запису в Facebook. Адвокат журналіста Сана Аранкі каже, що її клієнтові протягом 50-денного утримання під вартою забороняли бачитись із рідними, і вважає, що арешт Хамамре суперечить палестинським законам. Журналіста судитимуть за порушення законів Йорданії, а не Палестинської автономії.

 

«Тепер я вдаюся до самоцензури, - цитує Хамамре The Huffington Post. – Тепер я обережний у висловлюваннях».

 

У грудні палестинська влада також використала йорданський закон «про образу честі і гідності короля», аби заарештувати менеджера радіо «Вифлеєм 2000» Джорджа Канаваті, який критикував палестинського президента. Одначе Канаваті був звільнений за кілька днів.

 

«Медіаграмотність»

 

ms.detector.media