ms.detector.media
Анна Прейс
04.02.2011 00:00
«Високий Вал» вимкнули. Яблуко розбрату – замовна стаття
Провідне чернігівське інтернет-видання припинило роботу на знак протесту проти дій співвласника.

Інтернет-видання «Високий Вал», найстаріший онлайн-ресурс Чернігова, з 4 лютого не працює. Тим часом інші чернігівські інтернет-видання оприлюднили заяву, підписану головредом сайту і головою профспілки працівників мас-медіа Чернігова від імені членів останньої. У заяві закриття сайту пояснюється втручанням у роботу редакції співвласника «Високого Валу» Олександра Хуторненка.

 

Хуторненко, йдеться в заяві, «на сторінках сайту узаконив дезінформацію  — особисто виставляє неперевірені, наклепницькі матеріали», що й змусило колектив припинити роботу. «Професійна спілка працівників мас-медіа міста Чернігова вважає неприпустимим втручання співвласника “Високого Валу” Олександра Хуторненка, в редакційну політику, поширення дезінформацій і низькопробних матеріалів, а також підтримує законну вимогу редакції “Високого Валу” про припинення оновлення сайту до укладення угоди редакції зі співзасновником Олександром Хуторненком та виплатою ним заборгованості по зарплаті працівникам редакції», - зазначено в заяві.

 

Причиною конфлікту став матеріал, опублікований на сайті 2 грудня під заголовком «Чернігівський лікар завдав державі збитків на 20 мільйонів?». У статті йдеться про протизаконні дії з землею головного санітарного лікаря Чернігівської області Миколи Донця. В матеріалі також викладено чутки, за якими лікар має «тісні агентські та комерційні стосунки зі Службою безпеки та Прокуратурою Чернігівської області» тощо. Копія цього тексту збереглася на іншому ресурсі. У матеріалі не дотримано базових професійних стандартів, та й граматичних помилок не бракує.

 

За словами Олега Головатенка, стаття з’явилась на сайті вранці 2 лютого. Тоді ж виявилось, що ні в нього,  ні в програміста немає доступу до програмної частини сервера.  «Залишалась остання можливість – просто фізично вимкнути сервер», - каже редактор. На момент вимкнення сервера під текстом було вже понад 170 коментарів.

 

Поки що з наявних трьох сторін конфлікту «Телекритиці» вдалося ґрунтовно поспілкуватись лише з головою ТзОВ «Високий вал» і редактором сайту Олегом Головатенком, чий підпис також стоїть під заявою. Олександр Хуторненко, якого звинувачують у втручанні, в телефонній розмові спершу сказав, що нічого про конфлікт не знає, за хвилину – що зараз говорити не готовий, після чого не перестав відповідати на дзвінки. Герой статті, головний санітарний лікар області Микола Донець, відмовився від спілкування, пославшись на те, що перебуває «не на місці».

 

Подібні інциденти траплялись із «Високим Валом» уже щонайменше двічі. Перший конфлікт стався у березні 2010 року, коли одна з бізнесово-політичних структур збиралась поставити в Чернігові пам’ятник Семарглу. Це міфічна істота, зображення якої – «Чернігівський Птах» - у 80-ті було знайдено на стіні Борисо-Глібського собору в Чернігові. Проти цієї ідеї виступала Українська православна церква Московського патріархату. Коли «Високий вал» опублікував новину з інформацією із прес-релізу Чернігівської єпархії УПЦ МП, згодом текст зник без відома редактора й журналістів. Тоді члени профспілки вперше написали заяву про неприпустимість цензури в подібному вигляді.

 

Друге непорозуміння між співвласниками сталося восени 2010 року, під час передвиборної кампанії. Протягом кількох днів сайт публікував статті, що ображали й компрометували одного з кандидатів до міської ради від Комуністичної партії України. Тоді редакторові так само було заблоковано доступ до сайту, й колектив знов зробив заяву.

 

«Я хочу вирішити цю справу полюбовно, - відповідає Олег Головатенко на запитання, чому після попередніх конфліктів стосунки між співвласниками сайту не були врегульовані. – Можливо, знайдеться людина, яка захоче купити частку Олександра». Тепер він вважає розподіл часток навпіл при створенні товариства з обмеженою відповідальністю стратегічною помилкою, адже немає людини, яка була б відповідальною за прийняття рішень.

 

А це б засновникам «Високого Валу» не завадило, адже герой статті, - який, до речі, є близьким до Партії регіонів, - за попередніми даними, має намір позиватись до суду й вимагати від видання 700 тисяч гривень. Хто в цьому разі відповідатиме в суді та сплачуватиме компенсацію, Олег Головатенко не знає. «Але я вважаю, що сьогоднішньою заявою ми розставили всі крапки над і в цій ситуації», - додає він.

 

«Високий Вал» - перший інформаційний сайт Чернігова, що з’явився у травні 2001 року. До 2007 року його робили ентузіасти без фінансової підтримки. У вересні 2007-го було створено ТзОВ «Високий Вал», співзасновниками якого стали редактор сайту Олег Головатенко та бізнесмен Олександр Хуторненко. Головатенко також є головним редактором ТРК «Високий вал».

ms.detector.media