ms.detector.media
09.02.2011 00:00
Найближче майбутнє реклами: єдиний екран, крос-медійне промо, інтеграція даних…
І, звісно ж, експерименти.

Дев’ять головних тенденцій розвитку реклами у найближчому майбутньому описують представник в Україні інноваційної маркетингової групи Futurelab Ольга Ваганова та директор медіаагенції Nostra Communications Дмитро Кутовий на сайті innovations.com.ua.

 

1. Реклама як розвага

У 2010 році у твітері стрімко підвищилася популярність хештегінгу: посилань-реакцій на інші твітер-записи, що дозволяють формувати зв'язкові «потоки». Іноді ці внутрішні «ігри» успішно запускаються брендами.

 

2. Виробництво контенту

Контентний маркетинг стає чимось звичним. Йдеться не лише про добір слів у тексті на корпоративному сайті з метою пошукової оптимізації, і не тільки про лінкування для підвищення Page Rank та ТІЦ, але й про брендовану журналістику, коли бренд сам стає засобом масової інформації. Як Skittles на Facebook. «Зароблені медіа» заробляються насамперед контентом: текстами, зображеннями, відео, веб-аплікаціями - емоціями та інформацією. Найбільш далекоглядні виробляють контент тривалого використання - знання, історії, поради, вічні цінності.

 

3. Єдиний екран

Спочатку було багато безвісних планшетів. Потім з'явився iPad. А далі Стів Баллмер представив на виставці CES 2010 планшет на базі Windows. На CES 2011 дебютувало близько 80 брендів планшетних комп'ютерів. У цьому році буде представлена оновлена версія iPad (сподіваємося, у ній з'явиться USB-роз'єм). Планшети заходять на територію комп'ютерів і електронних книг. iPad поки що не канібалізував iPhone, тому що по ньому не можна дзвонити, але скоро цей недолік може бути усунутий. На нього просто встановлять аналог Skype - веб-аплікацію FaceTime. Людство вперто рухається до єдиного екрану: більшого за розмірами за iPhone, меншого за iPad, із функціями комунікатора. І медіа будуть споживатися саме через нього.

 

4. Битва веб-аплікацій

Програми стануть ще більш поширеними. Усі будуть користуватися додатками, що дозволяють наповнити сайти додатковим функціоналом і контентом. Все говорить про те, що Android стане домінуючою операційною системою, тому її освоєнню слід приділити особливу увагу.

 

5. Крос-медійне промо

Промо, особливо спонсорство, стає крос-медійним, інтегрованим. Якщо вже компанія стає спонсором медіапроекту, вона буде будувати на цьому цілу комунікаційну платформу. З обов'язковим об'єднанням онлайну та офлайну (наприклад, через сервіс Places Deals).

 

6. Інтеграція даних

Тенденція більш інтегрованого використання даних із різних маркетингових інструментів стає все більш відчутною. Барселонські принципи радять піарникам користуватися традиційними показниками медіакампаній. Експерти рекомендують медіафахівцям вводити в планування та оцінку ефективності кампаній якість креативу. Поки що найуніверсальнішим показником для маркетинг-міксу є impression, контакт.

 

7. Холізм у маркетингу і сегментування аудиторій за психографією

Якщо ми розглядаємо, наприклад, глянцеву пресу, то вплив макетом, адаптованим під тематичну аудиторію (наприклад, для «Авто-мото» або Playboy), безумовно, зі збереженням big communication idea, буде істотно ефективнішим у порівнянні з використанням скрізь однакових макетів.

 

8. Інтернет на службі продажів

Із часів кризи продажі залишаються «гарячим трендом». Так само як і гео-локалізація і онлайн-знижки на офлайн-покупки. Як стверджує Ешлі Фрідляйн, директор агентства Econsultancy, «близький той час, коли сайтом для багатьох компаній, особливо локальних, стане Google Business Listing». Для найдалекоглядніших - вбудовування покупців у бізнес-модель через персоналізацію, ко-новаторство і краудсорсинг. Інтернет стає справжнім полем бою для менеджерів з продажу.

 

9. Час пробувати

Розмови про експериментальний маркетинг знайдуть більше втілення. Тому що сказано і прочитано вже багато, і продовжувати говорити й читати якось нерозумно, тому час переходити до справи. Адже сіль - у реалізації та її результатах.

 

Повний варіант тексту із порадами для рекламодавців читайте на сайті innovations.com.ua.

 

«Медіаграмотність»

 

ms.detector.media