ms.detector.media
21.02.2011 00:00
Україна – дванадцята у списку найбільш піратських країн світу
Еx.ua – наш головний пірат, «ВКонтакте» - російський.

Міжнародна асоціація інтелектуальної власності (IIPA, International Intellectual Property Association) випустила чергову редакцію Priority Watch List – переліку з тринадцятьох країн із найвищим рівнем порушень прав інтелектуальної власності. Ця інформація міститься у щорічному звітові Special 301, який асоціація подає торгівельному представникові США, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

 

Список очолюють Аргентина, Канада й Чилі, далі йдуть Китай, Коста-Рика, Індія, Індонезія, Філіппіни, Росія, Іспанія, Таїланд, Україна та В’єтнам.

 

Україна, так само як Іспанія, Коста-Рика, Філіппіни та В’єтнам, потрапили до списку вперше. Пояснюючи своє рішення внести до переліку Україну, організація зазначає, що рівень цифрового та інших видів піратства у країні є високим, а влада не приділяє належної уваги вирішенню цієї проблеми. Зростання проникнення інтернету в Україні дозволяє розвиватись піратству в пірингових мережах. «Україна зараз є однією з небагатьох країн світу (серед них Росія) із системою платні за закачування піратського фільму чи музики, а також “батьківщиною” деяких найпопулярніших BitTorrent-систем у світі. Деякі подібні сайти відкрито рекламуються», - йдеться у звіті. Докладніше про ситуацію з піратством в Україні читайте тут (англійською).

 

Сайт http://ex.ua визнано найбільшим порушником – за даними організації, близько половини користувачів, які скачують контент в онлайні незаконно, користуються цим сервісом. У багатьох населених пунктах стурбованість асоціації викликають локальні мережі, які містять бази піратського контенту. Раніше ex.ua заявляв, що зацікавлений у співпраці з правовласниками й провадить переговори з деякими з них, одначе ця робота ускладнюється тим, що не всі правовласники представлені в Україні.

 

Найбільшим у Росії та одним із провідних поширювачів нелегальної музики в світі визнано російську соціальну мережу «ВКонтакте», популярну серед українців. У цій мережі передбачена можливість для користувачів завантажувати музичні та відео файли, а також спеціальний пошуковий сервіс, що дозволяє користувачам шукати й слухати/дивитись нелегальний контент в онлайні. Видалення піратського контенту, на думку асоціації, недостатньо для захисту прав правовласників. Вона заявляє, що «ВКонтакте» мусить або видалити можливість шукати та споживати неліцензійний контент, або ліцензувати його.

 

«Медіаграмотність»

ms.detector.media