ms.detector.media
01.03.2011 00:00
Джуліан Ассанж захотів стати торговою маркою
З метою самозахисту від паплюження репутації.

 

Засновник Wіkileaks подав заявку на реєстрацію свого імені в якості торгової марки до Управління з питань інтелектуальної власності Великої Британії.

 

Якщо заявку задовольнять, «Julian Assange» буде розглядатися як торгова марка при згадці в таких сферах як «новинні сервіси», «журналістика», «публікація текстів з іншою метою, окрім піару та реклами», «сервіси публічного обговорення», «розважальні сервіси» та «освітні сервіси».

 

Джуліан Ассанж прагне захистити своє ім’я від паплюження у ЗМІ та інших сферах. Наразі більшість згадок про активіста в інтернеті йде в контексті, окрім його найвідомішого проекту Wikileaks, ще й слова «зґвалтування» - більш сильного синоніма «злочинів, пов’язаних із сексом», в яких його обвинувачують шведські правоохоронці і які він вважає політично мотивованими.

 

Голова Wikileaks – не перша знаменитість, яка прагне захистити свою честь у такий спосіб. Одна з високопоставлених опоненток Ассанжа, американська політична діячка Сара Пейлін, теж подала аналогічну заявку на себе та на ім’я своєї дочки Брістол Пейлін.

 

Використання торгової марки у матеріалах з оціночними судженнями та епітетами накладає на ЗМІ більшу відповідальність, оскільки юридичні наслідки у разі доведення факту нанесення шкоди власнику торгової марки можуть бути більш суворими, ніж були б для наклепу на фізичну особу.

 

«Медіаграмотність»

Фото з сайту inewp.com

ms.detector.media