ms.detector.media
04.03.2011 00:00
Одна з найбільш замовчуваних українськими каналами тем - проблеми зі свободою слова
Решта невисвітлюваних тем – парламентаризм, боротьба з корупцію, конституційна реформа та інші.

 

Проблема свободи слова у новинах настільки приглушена, що глядачі про неї фактично нічого не дізнаються. Про це заявив завідуючий відділу соціальних структур Інституту соціології НАН України Сергій Макеєв, інтерпретуючи результати дослідження «Моніторинг політичних новин: грудень 2010, лютий 2011 р.».

 

Зокрема, про затримання представниками силових структур одного з найвідоміших українських журналістів Мустафи Найєма із формулюванням «лицо кавказской национальности» повідомили у новинах лише ICTV та СТБ. Лише ICTV подало позиційну заяву ОБСЄ щодо стану свободи слова в Україні, яку представники організації зробили під час візиту до Києва. Перший національний висвітлив лише факт прибуття делегації ОБСЄ,  а телеканал «Україна» в іронічній тональності розповів про зустріч представників організації з лідеркою БЮТ (сюжет заявлявся як «уроки демократії від Тимошенко»).

 

 

 

Про те, куди йде парламентаризм в Україні, можна було здогадуватися лише за висвітленням грудневого побоїща у Верховній Раді, якихось ґрунтовних матеріалів про тенденції на ТБ не було. В’яло канали відреагували на поради владі Венеціанської комісії,  майже не говорили про боротьбу з корупцією, конституційну реформу, думку міжнародних організацій про події в Україні. На периферії уваги тележурналістів – і теми громадянського суспільства, діяльності громадських організацій та прав людини.

 

 

Повну презентацію результатів дослідження можна скачати звідси.

 

Детальніший аналіз тенденцій, виявлених за допомогою моніторингу, читайте на нашому сайті пізніше.

 

«Медіаграмотність»

ms.detector.media