ms.detector.media
20.03.2011 00:00
Detroit News перепросила читачів за те, що пом’якшила текст під тиском рекламодавця
Оглядач газети звільнився після того, як отримав від редактора вказівку змінити свою статтю.

Головний редактор і видавець щоденної газети The Detroit News (тираж 188 тисяч примірників) Джонатан Волмен у редакційній колонці перепросив читачів видання за внесення змін до тексту автомобільного огляду після його публікації. За його словами, хибний вчинок редакції спричинив дискусію в ньюзрумі про необхідність гарантувати незалежність оглядачів від будь-яких зовнішніх упливів.

 

Кілька днів тому автомобільний оглядач Скотт Берджесс звільнився з The Detroit News після того, як редакція попросила його змінити текст онлайн-версії огляду нового автомобіля Chrysler 200. Це прохання, за словами Волмена, було викликане скаргою Chrysler – потужної автомобільної компанії, розташованої в Детройті, й одного з найбільших рекламодавців – на різкий і нешанобливий тон огляду. На той момент текст уже вийшов у паперовій версії газети, але головний редактор попросив автора пом’якшити онлайн-версію в кількох місцях. Як наголошує Волмен, огляд був різко критичним, і виправлення, які він запропонував, не змінили б загальної тональності та висновків тексту.

 

«Попри те, що ми мали намір покращити цей текст, зробивши деякі його місця менш дражливими, рішення внести зміни через звернення рекламодавця було помилкою, - пише Волмен. – Як видавець і редактор, я хочу перепросити наших читачів і, звісно, Скотта. Після того, як текст був опублікований, ми не мали права змінювати текст і, звісно, не повинні бути піддаватися будь-яким впливам, окрім інтересів читачів».

 

Редактор наголошує, що газета часто публікує критичні огляди, і читачі повинні бути певні того, що отримують думку автора, на яку не впливають жодні комерційні або інші зовнішні важелі.

 

«Медіаграмотність» 

ms.detector.media