ms.detector.media
21.03.2011 00:00
Європейські видавці просять «Велику вісімку» захистити медіа
  Від законодавчих обмежень та технологічних гігантів.

Німецька спілка видавців спільно з Європейським союзом видавців ухвалили «Берлінську декларацію» за підсумками саміту з цифрових інновацій, що відбувся напередодні у столиці Німеччини.

 

Декларація призначена для глав держав «Великої вісімки», що зустрінуться на саміті організації 26-27 травня у Довіллі (Франція). Одним з питань порядку денного цьогорічного форуму є нові виклики інтернету.


Видавці закликають політиків до формування справедливого балансу в законодавстві про медіабізнес і просять допомоги у забезпеченні таких 5 ключових умов успіху:

 

1. Відмова від обмежень свободи преси в редакційному, рекламному, дистрибуційному аспектах.

 

2. Свобода експерименту з інноваційними моделями управління.

 

3. Ефективний захист авторських прав.

 

4. Мінімальний податок на додану вартість для онлайн-видань так само як і для друкованих.

 

5. Чесна конкуренція та прозорість у цифровому світі.

 

«Аби запропонувати аудиторії серйозну і якісну журналістику, видавці інвестують сотні мільйонів євро. Однак важкі умови ведення бізнесу в інтернеті та обмеження на законодавчому рівні загрожують успіху цих інвестицій», - цитуються в прес-релізі слова Вольфганга Фюрстнера, генерального секретаря Союзу німецьких видавців.

 

Йдеться про суперечності між видавцями, які хочуть продавати контент, та технологічними гігантами, зацікавленими у збереженні контролю над його дистрибуцією.  Як наслідок, видавці можуть втратити владу над механізмом ціноутворення та, що важливіше, прямий контакт з аудиторією через передплату.

 

«Медіаграмотність»

ms.detector.media