ms.detector.media
23.03.2011 00:00
Скандал в Європарламенті – троє депутатів повелися на провокацію журналістів із хабарями
100 000 євро на рік за лобіювання поправок до законів запропонувала Sunday Times. Троє депутатів погодилися.

 

Європарламент почав розслідування за результатами статті у британській газеті Sunday Times. У ній повідомлялося, що троє депутатів погодилися на пропозицію отримання платні у розмірі до 100 тисяч євро на рік в обмін на те, що вони ставитимуть на порядок денний парламенту певні зміни до законодавства.

 

Журналістське розслідування тривало 8 місяців. Протягом цього часу репортери, вдаючи з себе лобістів з підставної фірми, перевірили на дотримання етичних стандартів 60 депутатів.

 

Три парламентаря погодилися на щедру пропозицію  – Ернст Штрассер (Австрія), Адріан Северин (Румунія) та Зоран Талер (Словенія). Двоє з них – екс-міністри закордонних справ, третій – колишній очільник МВС. 

 

Зокрема, газетярі заявили, що Северин відписав їм електронною поштою: «ваша поправка внесена», а потім надіслав чек на 12 тисяч євро за консультаційні послуги. Пізніше він заявив, що не зробив нічого незаконного, і що це нормальна поведінка, прийнята у Європарламенті – консультування, а зміни до законів, мовляв, він проштовхувати не збирався. Але журналісти зазняли згоду на отримання цієї суми прихованою камерою та виклали в інтернеті, що спричинило великий скандал в Румунії.

 

Северин планує подати до суду на Sunday Times, водночас Мартін Шульц, голова фракції соціал-демократів, до якої він належить, заявив – якщо Северин не напише заяву про відставку сам, його виключать.  Штрассер вже написав таку заяву. Талер заявив, що він зрозумів одразу, що це містифікація, і лише чекав розв’язки.

 

Керівництво Європарламенту та організації з промотування політичної етики вважають поведінку трьох парламентарів неприпустимою. За інформацією та речовими доказами, які надали журналісти, розпочато офіційне розслідування.

 

«Медіаграмотність»

ms.detector.media