Прокуратура заявляє, що суд виніс занадто м’який вирок редактору газети «Рабоче-крестьянская правда»

Прокуратура заявляє, що суд виніс занадто м’який вирок редактору газети «Рабоче-крестьянская правда»

12:58,
14 Січня 2016
6425

Прокуратура заявляє, що суд виніс занадто м’який вирок редактору газети «Рабоче-крестьянская правда»

12:58,
14 Січня 2016
6425
Прокуратура заявляє, що суд виніс занадто м’який вирок редактору газети «Рабоче-крестьянская правда»
Прокуратура заявляє, що суд виніс занадто м’який вирок редактору газети «Рабоче-крестьянская правда»
Автори:
Прокуратура Закарпатської області підготувала апеляційну скаргу до Апеляційного суду області, не погоджуючись з рішенням Ужгородського міськрайонного суду, яким редактора газети «Рабоче-крестьянская правда» Анатолія Маєвського засуджено за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.110 (посягання на цілісність України), ч.1 ст.161 КК України (порушення рівноправності громадян), але звільнено від відбування покарання з випробуванням строком на три роки на підставі ст. 75 КК України.

Про це йдеться на сайті прокуратури Закарпатської області.

Як стверджує прокуратура, встановлено, що редактор громадсько-політичної газети «Рабоче-крестьянская правда» Анатолій Маєвський неодноразово розміщував на її сторінках статті, які мають пропагандистсько-агітаційний характер, закликають до відтворення СРСР, скасування приватної власності, побудови комунізму, до протидії центральній владі України, підтримки сепаратистських настроїв у східних регіонах України, що може призвести до порушення територіальної цілісності України.

«Крім того, такі висловлювання створюють негативний образ України, українців та представників єврейської національності в очах української та світової спільноти, принижують їх національну честь та гідність, що загалом може сприяти розпалюванню національної ворожнечі та ненависті», - заявляє прокуратура.

Вказаними умисними діями редактор газети вчинив злочини, передбачені ч.2 ст. 110 (караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої), та ч.1 ст. 161 КК України (караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого), наголошує прокуратура області.

Під час підтримання державного обвинувачення в суді по даному кримінальному провадженню прокуратура області запропонувала суду призначити редактору видання покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7 років з конфіскацією майна та позбавленням права займатися певною діяльністю строком на 3 роки.

Нагадаємо, у листопаді 2014 року в Закарпатській області слідчі Служби безпеки України оголосили підозру засновнику-головному редактору місцевої газети «Рабоче-крестьянская правда», на шпальтах якої містилися ознаки розпалювання міжнаціональної ворожнечі посягання на територіальну цілісність і недоторканість України. 

За даними СБУ, в одному з номерів цієї газети були оприлюднені пропагандистські матеріали із закликами протидіяти центральній владі України, підтримати сепаратистські настрої у східних регіонах. Було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань) Кримінального кодексу України. Наклад газети було вилучено як речовий доказ.

СБУ спільно з органами прокуратури ініціювали також скасування реєстрації газети «Рабоче-крестьянская правда».

Як повідомлялося, Анатолій Маєвський, який є редактором та видавцем газети «Рабоче-крестьянская правда», що видається в Мукачеві, був взятий під варту 27 листопада 2014 року за публікації в одному з номерів газети статтей, які, на думку обвинувачення, містять заклики до повалення територіальної цілісності держави та національної ворожнечі.

Як зазначає видання ProZak, Анатолій Маєвський просив суд припинити щодо нього кримінальне переслідування та замінити запобіжний захід із утримання під вартою на підписку про невиїзд. Він мотивував свої клопотання тим, що ще в 1997 році проти нього вже порушували справу за подібними статтями, і тоді суд його виправдав.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: prozak.info
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду