Путін, інавгурація, протести…

Путін, інавгурація, протести…

00:00,
7 Травня 2012
1149

Путін, інавгурація, протести…

00:00,
7 Травня 2012
1149
Путін, інавгурація, протести…
Путін, інавгурація, протести…
Сьогоднішня інавгурація Владіміра Путіна на третій президентський термін відбулася на тлі помітного послаблення  протестного руху опозиції, звертає увагу катарська телемережа Al Jazeera.

20 тисяч опозиційних демонстрантів  пройшли в неділю маршем вулицями Москви,  протестуючи проти  інавгурації Владіміра Путіна. Вони вигукували «Досить брехні!»  у переддень того, як президент і прем'єр-міністр, переобраний у березні на посаду  глави держави, мав бути приведений до присяги.

Збір виявився менш чисельним проти  безпрецедентної хвилі зимових протестів, до яких долучалися 100 тисяч чи більше учасників.

Національні парламентські вибори були затьмарені шахрайством. Однак Путін легко переміг на них і  виграв ще один раунд у березні, повернувшись на місце в Кремлі, яке він посідав у  2000-2008 роках.

Деякі учасники демонстрації визнавали, що перемога Путіна на виборах та його інавгурація виявилися моральним ударом.

«Це правда, що дехто розчарований сказав Юрій Баранов, 46-річний фахівець з інформаційних технологій. – Однак найголовніше те, що люди прокинулися».

Інші висловлювали сумніви, що протести  стимулюватимуть будь-які довгострокові зміни.

«Мені хотілося б, щоб наш голос був  почутий, та я не зовсім впевнена  в цьому»,  – сказала 47-річна Олена Карпсова. Вона приїхала на мітинг з Тули, що приблизно за 200 кілометрів на південь від Москви.

Контрдемонстрація

Прихильники екс-агента  КДБ   планували тим часом провести приблизно 50-тисячне зібрання.

Високопоставлений чиновник Москви заявив: путінській групі  не  потрібен дозвіл, щоб привести на   міську площу стільки людей, «адже вони влаштовують не мітинг, не ходу і не  протест».

«Це  культурно-масовий захід»,  сказав, згідно з повідомленнями російських інформаційних агентств, керівник департаменту регіональної безпеки  Московської області Олексій Maйоров.

По інший бік 

«Нині рух протесту вочевидь пішов на спад»,  заявила телемережі AlJazeera  з Москви Марія Ліпман, політолог  Фонду Карнеґіза міжнародний мирarnegieEndowmentforInternationalPeace).

За її словами, «масові акції протесту, можливо, втрачають імпульс. Однак  важливо те, що в Росії ще є виборці та найсучасніший  округ, де не вбачають в Путінові бажаного президента».

Ліпман висловила думку, що «частина суспільства не змириться з тим, що він перебуватиме  при владі упродовж наступних шести років. Тож ми побачимо нові виверження невдоволення».

Посада президента надасть Путіну  більше повноважень, ніж попередня – прем'єрська. Він відкинув твердження, що перемогти на президентських виборах і забезпечити перемогу його партії «Единая Россия» на грудневих парламентських виборах йому допомогли масові фабрикації.

Джерело: Al Jazzera

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Радіо Свобода
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду