Вирок Мубараку розділив арабські медіа

Вирок Мубараку розділив арабські медіа

00:00,
5 Червня 2012
935

Вирок Мубараку розділив арабські медіа

00:00,
5 Червня 2012
935
Вирок Мубараку розділив арабські медіа
Вирок Мубараку розділив арабські медіа
Найбільшу підтримку вироку висловили соціальні медіа Тунісу та Ємену, де також відбулися революції.

Катарська телемережа  Al Jazeera, оглядаючи недільні випуски  єгипетських видань, намагається розібратися у складному калейдоскопі політичних подій у провідній арабській країні.

Вирок – довічне ув’язнення, винесений на судовому процесі екс-президенту Хосні Мубараку, домінував у заголовках недільних випусків єгипетських газет. Широко висвітлювалися також відновлення протестів на каїрській площі Тахрір та майбутній другий тур  президентських виборів. Чимало  журналістів і колумністів об’єднали ці три теми.

Державна газета  Al Ahram, що видається найбільшим накладом, відзначила «офіційну мовчанку» інших арабських країн стосовно вироку.

«Арабська вулиця розділилася», - повідомляло видання. Найсильнішу    підтримку вироку висловили соціальні медіа таких країн, як Туніс і Ємен, де також  відбулися революції.

Більша частка коментарів в Al Ahram торкалася не вироку, а майбутнього другого туру виборів.

Колумніст  Таха Абдель Алім стверджував, що популярність партії  «Братів-мусульман» (Muslim Brotherhood) «зазнає ерозії»  і колишній режим знову здобуває підтримку. Твердження, яке на тлі гнівного   протесту проти вчорашнього вироку здається не на часі.

Приватна  газета  Al Masry Al Youm  повідомила, що очільник поміркованої  ісламістської партії Wasat Ессам Султан запросив у неділю до парламенту  кандидата від  «Братів-мусульман» на посаду  президента Мохаммеда Морсі та  Абделя Монейма Абуля Фотуха, який посів у першому турі  четверте місце.  Він хоче, щоб обидва вони  обміркували питання про створення «президентської ради»  - пропозицію, яку  висловлювали деякі інші провідні політики.

Коментатори в Al Masry Al Youm  скептично налаштовані стосовно винесеного вердикту. «Хабіб аль-Адлі вбивав мучеників самостійно, без допомоги своїх помічників?» – запитує оглядач Мохаммед Амі.

Аль-Адлі, який тривалий час обіймав посаду міністра внутрішніх справ, було  визнано винним у співучасті в убивстві сотень протестувальників, а шістьох  його старших помічників виправдали. Амін пожартував, що наступним президентом може стати Ґамаль Мубарак -  син екс-президента, оскільки його  виправдали за звинуваченням в корупції.

Інший оглядач Алаа Ель-Дін Абдель Монейм висловив розчарування позицією революціонерів. Він різко розкритикував «Братів-мусульман», які намагалися здобути підтримку революційним шляхом, підтримавши протести на площі Тахрір.

Газета El-Tahrir також докладно торкнулася  ідеї президентської ради. Вона розкритикувала  як довічне ув'язнення Мубараку й аль-Адлі, так і  виправдувальні вироки помічникам екс-міністра внутрішніх справ.

«Перехід не вдався, - похмуро проголошує стаття, закликаючи     президентську раду замінити другий тур виборів. - Вища рада збройних сил  (SCAF) має намір передати владу тим,  хто доведе цивільне правління до середньовіччя або передати його  системі, яка відновить дух старого правління».

El-Shorouk повідомила, що колишній президент повинен буде,  як і інші в'язні, носити у тюрмі Тора синій комбінезон. Мубарак сказав, що був здивований, дізнавшись, що його повезуть у Тору, а не назад, до лікарні, куди його перевели торік.

«Мубарак не знав, що гелікоптер   доправить його з поліційної академії  до в’язниці Тора, - повідомляється у статті. - Він дуже рознервувався, з ним  стався шок і впродовж понад двох годин  відмовлявся вийти з гелікоптера».

Оглядач  Ваель Канділ (Wael Kandil)  закликав єгиптян не голосувати у другому турі проти революції. Він визнав, що «Брати-мусульмани»  не повністю підтримали  революцію. Однак стверджував, що всі єгиптяни повинні об'єднатися для боротьби проти старого режиму.

Джерело: Al Jazeera  

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Al Jazeera
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду