Урбаністична Європа: портрет у чорно-білих тонах

Урбаністична Європа: портрет у чорно-білих тонах

00:00,
16 Травня 2013
1572

Урбаністична Європа: портрет у чорно-білих тонах

00:00,
16 Травня 2013
1572
Урбаністична Європа: портрет у чорно-білих тонах
Урбаністична Європа: портрет у чорно-білих тонах
З нагоди Європейського тижня культури в Києві відкрилася виставка французького фотографа Жана-Марка Карассі, яка зображає «людину міську» в урбаністичному просторі європейських столиць.

12 чорно-білих світлин – кожна схожа на своєрідний гімн міському жителю. На кожному знімку бачимо велику споруду – будинок, вежу, міст тощо – і персонажа, єдиного героя фотографії, який впевнено кудись прямує. Зараз ці фотографії можна побачити в Музеї мистецтв ім. Варвари та Богдана Ханенків. Вони є частиною фотопроекту «Людина в міському просторі Європи» (Homo Urbanus Europeanus). Проект складається з 31 знімка, кожен із яких зроблено в одній зі столиць. Автор проекту – французький фотохудожник Жан-Марк Карассі.

Берлін

Виставка проходить  в рамках Європейського тижня культури в Україні, що триває з 9 по 18 травня. В рамках Європейського тижня відбуваються різноманітні культурні заходи, зокрема виставки, покази фільмів, концерти, лекції, - такий тиждень організовано в Києві вперше.

На відкритті виставки був присутній Ян Томбінський, Голова представництва ЄС в Україні. «На цих фотографіях ви не побачите звичних зображень архітектурних пам’яток, які асоціюються з країнами і відповідними столицями, – сказав він. – Ви не впізнаєте тут Лондона, Парижа, Афін, якщо не подивитеся на підписи до фото… Це новий погляд на міста, нове сприйняття цих міст».

Дублін

Пан Томбінський зауважив, що демонстрація саме міст, а не європейських ландшафтів чи природи – не випадковість. «В усіх історичних дослідженнях про феномен Європи і створення космополітизму основна увага приділяється саме урбанізації, – зазначив він. – Ця урбанізація почалася в Італії, Франції, Німеччині, Нідерландах, і була поворотною точкою у створенні інтелектуального простору, космополітської суті сьогоднішньої Європи».

Усі фотографії схожі за стилем, на них справді немає соціальних чи культурних акцентів. Об’єднати країни через мистецтво фотозйомки – мета, якої хотів досягнути автор. Жан-Марк Карассі народився в Тунісі в сім’ї сицилійського походження, а виріс у містечку Монпельє на півдні Франції. Працював в автомобільній компанії до 2006 року, а потім звільнився й вирішив повністю присвятити себе фотографії.

Жан-Марк Карассі

«Мені було 48 років і я хотів зробити великий проект, проект усього життя, – розповів Жан-Марк в одному з інтерв’ю. – Будучи на 150% за Європу, за нові країни в ЄС, я запланував сфотографувати Людину в європейських столицях, щоб об’єднати європейські країни мистецтвом фотографії». При цьому до колекції фотохудожника потрапляли столиці, незалежно від того, чи є ця країна членом ЄС. Каррасі знімав міста для проекту три роки – у 2007–2010 роках.

Щоби зробити вдалий кадр, потрібно було, по-перше, знайти годяще місце, по-друге, продумати, яке освітлення та час дня буде найкращим. І найголовніше – дочекатися моменту, коли «персонаж» прийде на це місце. За словами фотографа, іноді це могло зайняти 30 секунд, але зазвичай потрібно було декілька днів: «Я мав повертатися на одне й те саме місце, чекати не одну годину, щоби зняти правильний силует у правильній частині картини». У столиці Жан-Марк, як правило, проводив тиждень. Він розповідав, що почувався режисером і мав кумедне відчуття, оскільки складалося враження, що люди грали певну роль у його задумі, самі не здогадуючись про це.

Афіни

Лондон

На відкритті виставки виступив також посол Франції в Україні Ален Ремі. Він зазначив, що фотохудожник походить із середземноморських місць, фактично, «з тих місць, де народилася Європа». «Якщо ви поглянете на фото, то побачите – оригінальність, із якою фотограф робить знімки, певною мірою демонструє зв’язок із місцями його народження, – сказав пан Ремі. – Зверніть увагу на контраст між світлом і тінню, світло нагадує мені середземноморське сонце». Посол Франції також зауважив, що, на його думку, на знімках видно мінеральний світ – камінь і метал, а присутній персонаж неначе гуманізує цей світ.

«На цих фотографіях ми бачимо діалог між людиною й простором, але в той же час цей простір створила людина, – ділився враженням пан Тобінський. – Ці конструкції є результатом людської уяви, а контраст між великими конструкціями й невеликою людиною показує, що людина створена для того, щоб робити великі речі».

Рим

Париж

Photoshop Жан-Марк використовує мінімально – за його словами, робить це здебільшого для корекції контрастності та яскравості, іноді для того, щоби прибрати якесь сміття з вулиці. Однак, підкреслює він, ніколи не вилучає зайвих постатей зі світлин, він завжди чекає моменту, щоб людина була одна (як на більшості знімків). «Секрет потрапляння лише однієї людини у кадр у міській атмосфері – це терпіння, велике терпіння», – каже він.

Фотографу іноді кажуть, що фотографії навіюють смуток чи самотність. Але Карасі запевняє: це не так: «Персонаж, який йде, зупиняється і поєднується з містом, можливо, справді самотній, але від цього не менш гідний та рішучий. Він не дрібний, а радше має вигляд завойовника. Ба більше, людська присутність, сповнена вишуканості й акуратності, завжди в потрібному місті й часі, надає місту неочікуваної краси та величі»

Фотовиставка триває з 14 до 27 травня в Музеї мистецтв імені Варвари та Богдана Ханенків.

Фото – з офіційного сайту проекту Жан-Марка Каррасі Homo Urbanus Europeanus

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Жан-Марк Карассі, фото Стокгольму
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду