Помилки медіагігантів. Чому CNN видалив скандальне розслідування про Трампа й Росію

Помилки медіагігантів. Чому CNN видалив скандальне розслідування про Трампа й Росію

11:06,
20 Липня 2017
3164

Помилки медіагігантів. Чому CNN видалив скандальне розслідування про Трампа й Росію

11:06,
20 Липня 2017
3164
Помилки медіагігантів. Чому CNN видалив скандальне розслідування про Трампа й Росію
Помилки медіагігантів. Чому CNN видалив скандальне розслідування про Трампа й Росію
CNN не лише видалив розслідування з сайту, а й упровадив особливий статус публікації матеріалів про Росію — необхідність додаткового узгодження з керівництвом. А саму публікацію назвав своїм massive fuck up. То що було не так із розслідуванням?

У четвер, 22 червня, на сайті CNN Politics було опубліковано розслідування Томаса Френка (Thomas Frank) про зв’язки американського фінансиста члена адміністрації Трампа Ентоні Скарамуччі (Anthony Scaramucci) з керівником Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) Кирилом Дмитрієвим (Kirill Dmitriev).

Пізно ввечері 23 червня статтю було видалено з сайту. При спробі зайти на неї користувачі перенаправляються на повідомлення від редакції. В ньому йдеться про те, що «стаття не відповідає редакційним стандартам CNN», тому її знято з сайту. Телеканал вибачився перед паном Скарамуччі за публікацію. Твіт в акаунті CNN, у якому було посилання на статтю, теж зник.

Реакція на розслідування: хвиля критики й три звільнення

Після того, як розслідування було знято з сайту, керівник підрозділу CNN Money Річ Барб'єрі (Rich Barbieri) написав листа всім працівникам мережі, повідомляючи про нові правила, які діятимуть щодо всіх матеріалів, у яких ідеться про Росію.

Лист надійшов у суботу вранці, 24 червня. «Ніхто не повинен публікувати контент, пов'язаний із Росією, допоки не обговорить це зі мною чи Джейсоном Фаркасом (віце-президент CNN). Це стосується соціальних мереж, відео, редакційних статей та додатка MoneyStream. Без винятків», — ішлося в листі.

Копію листа опублікував у своєму твіттері редактор BuzzFeed Джон Пассантіно.

Джерело BuzzFeed на телеканалі, яке знайоме із ситуацією, розповіло, що публікація цієї статті була «величезним проколом» (massive, massive fuck up — мова оригіналу) і що працівники зазнають «дисциплінарного впливу». В компанії було ініційовано внутрішнє розслідування, яке тримав на контролі президент CNN Джеф Цукер (Jeff Zucker) та керівник відділу кадрів.

У повідомленні редакції зазначено, що «стаття не відповідає редакційним стандартам CNN». Однак, не уточнюється, яка саме її частина порушила стандарти.

Російський фонд прямих інвестицій випустив відповідну заяву на сайті Sputnik — у ній він зазначив, що матеріал, опублікований на CNN Investigates, містить фактичні неточності. Перш за все, у фонді зазначили, що вони не є частиною «Внешэкономбанка». Також РФПІ запевнив, що «завжди працює в повній відповідності з нормативними актами та законодавством, а його діяльність не порушує санкції». У свою чергу Ентоні Скарамуччі прийняв вибачення редакції, написавши в своєму твіттері, що «всі роблять помилки» й «треба рухатися далі».

Ентоні Скарамуччі вважає, що CNN вчинив правильно, вибачившись перед ним.

У вівторок, 27 червня речник телеканалу CNN повідомив про звільнення трьох журналістів. «Після того, як було знято статтю, опубліковану на CNN.com, CNN прийняла відставки працівників, які були причетні до її публікації», — йдеться в офіційній заяві. Серед працівників, які покинули канал, — Лекс Харріс (Lex Harris), редактор нещодавно створеного відділу розслідувань, автор видаленої статті Томас Френк (Thomas Frank) і редактор відділу розслідувань Ерік Ліхтбау (Eric Lichtblau).

Представник CNN наголосив, що публікацію видалили не тому, що в ній була написана неправда, а через невідповідність редакційним стандартам. Він пояснив, що подібні статті на CNN розглядаються декількома відділами — фактчекерами, юристами, експертами зі стандартів журналістики. Тому керівники CNN були дуже стурбовані, коли дізналися про «розрив» у редакційному робочому процесі. «Стаття не була достатньо ґрунтовною, аби публікувати її в такому вигляді», — пояснили на телеканалі.

Що було у видаленому розслідуванні

Однак у веб-сервісі архівування Wayback Machine видалене розслідування залишилося. Матеріал вийшов під заголовком «Конгрес розслідує російський інвестиційний фонд та його зв'язки з адміністрацією Трампа» (Congress investigating Russian investment fund with ties to Trump officials).

Стаття CNN у веб-сервісі архівування Wayback Machine підписана Томасом Френком, журналістом підрозділу розслідувань CNN.

У ньому автор посилається на неназване джерело в Конгресі, яке розповіло про зустріч члена команди Дональда Трампа з керівником Російського фонду прямих інвестицій за чотири дні до інавгурації.

Також у матеріалі згадано про розслідування щодо російського фонду РФПІ, яке ініціював уповноважений на це комітет Сенату. Причиною стали переговори, які відбулися між радником Білого дому Джаредом Кушнером (який також є зятем нинішнього президента США) та головою відомого російського банку «Внешэкономбанк» (відомий як ВЭБ). У статті зазначається, що цей банк контролює фонд РФПІ. Як банк, так і фонд із 2014 року перебувають під санкціями, які обмежують для них ведення ділових операцій зі США.

«Окремо Міністерство фінансів США розглядає зустріч керівника РФПІ та Ентоні Скарамуччі, яка відбулася 16 січня. На той час Ентоні Скарамуччі був членом перехідної команди Дональда Трампа та був його радником у передвиборчій кампанії. Це підтверджує лист за 30 січня від Стівена Мнучіна (Steven Mnuchin), міністра фінансів США», — йдеться в публікації. Втім, у листі не згадується імені Скарамуччі. В ньому Мнучін лише запевняє, що в разі призначення його міністром фінансів він «серйозно» реагуватиме на порушення санкційного режиму. Судячи з підпису, листа адресовано сенаторці Елізабет Воррен.

У публікації також наводяться дані про те, що двоє сенаторів від Демократичної партії попросили міністерство фінансів розслідувати, чи пообіцяв пан Скарамуччі зняти санкції — це дозволило би фонду РФПІ залучити до Росії більше міжнародних інвестицій.

Російський фонд прямих інвестицій є державним інвестиційним фондом, через який американські компанії з приватним капіталом можуть інвестувати гроші в Росію. «Через запити сенаторів у поле уваги потрапив і Стівен Шварцман (StephenSchwarzman) — нині він є головою Форуму стратегії та політики (StrategicandPolicyForum), заснованого Дональдом Трампом та CEO групи Blackstone», — написав журналіст Томас Френк у своєму матеріалі.

Шварцмана в 2011 році було призначено в міжнародну консультативну раду фонду РФПІ разом з іншими лідерами найбільших акціонерних компаній та фондів із великим капіталом. Ця рада розглядала діяльність фонду, плани й потенційні інвестиції. «Шварцман відмовився коментувати ситуацію. Джерело, близьке до нього, зауважило, що Шварцман не дає нікому коментарів “вже певний час”», — йдеться в розслідуванні.

Фонд РФПІ також співпрацював із компанією Goldman Sachs, колишній президент якї Гері Кон (Gary Cohn) був головним економічним консультантом Дональда Трампа, й де керівник фонду Кирило Дмитрієв, працював інвестиційним банкіром у 1990-х роках. Goldman Sachs був частиною консорціуму, створеного в 2012 році для публічного інвестування у великий російський бізнес. У 2013 році його найняли, щоб «начистити до блиску» інвестиційний імідж Росії. Компанія також відмовилася від коментарів.

У публікації згадується, що Ентоні Скарамуччі під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі в січні мав коротку зустріч із Кирилом Дмитрієвим. Скарамуччі зустрічався з Дмитрієвим і на попередніх форумах у Давосі. Проте автор зазначає, що в той момент мільярдер очікував на своє призначення радником Білого Дому у справах взаємодії з бізнесом.

«Дмитрієв підійшов у ресторані привітатися, і я був привітним», — процитувало видання листа, отриманого від Ентоні Скарамуччі. «Тут немає нічого іншого», — також написав він.

Автор також згадує інтерв’ю, яке Скарамуччі дав телеканалу Bloomberg наступного дня після зустрічі з Дмитрієвим у Давосі. Він сказав, що співпрацює з Дмитрієвим «як приватна особа» з приводу делегування керівництва в Росію.

 

Ентоні Скарамуччі дає інтерв’ю для Bloomberg під час форуму в Давосі

 «Я сказав йому (Дмитрієву) минулої ночі, що в межах моїх можливостей усередині адміністрації я, безсумнівно, звернуся до деяких людей, щоб допомогти йому», — сказав Скарамуччі. «Багато місяців тому існувала думка про те, що нам потрібно мати більше контактів із Росією, а також з іншими країнами, а не тільки з Росією. Китаєм та іншими країнами», — додав він.

Коментарі Скарамуччі викликали занепокоєння в сенаторів-демократів Елізабет Воррен (Elizabeth Warren) зі штату Массачусетс і Бена Кардіна (Ben Cardin) з Меріленду, які попросили майбутнього міністра фінансів Стівена Мнучіна провести розслідування щодо того, чи Скарамуччі намагався «посприяти забороненим операціям» або пообіцяв скасувати або пом’якшити санкції проти Росії.

У відповідь 30 січня, перш ніж бути приведеним до присяги, Мнучін пообіцяв перевірити, чи слід провадити «подальше розслідування цього питання». Міністерство фінансів не відповіло на запит CNN щодо нових даних у цій справі.

Журналіст також процитував заяву спікерки російського фонду, в якій стверджується, що співрозмовники не обговорювали санкцій і сама дискусія не порушувала санкційного режиму, накладеного США в 2014 році після того, як Росія анексувала частину України. Прес-секретарка відмовилася описати розмову, зазначивши: «Ми не коментуємо приватні зустрічі».

Окрім того, в публікації наголошувалося, що з моменту обрання Дональда Трампа Кирило Дмитрієв був одним із російських чиновників, які найголосніше закликав до зняття санкцій із Росії. Він запевняв, що спільні американсько-російські проекти можуть створювати робочі місця в Сполучених Штатах.

Фонд найняв дві лобістські фірми США у вересні 2014 року після того, як були введені санкції, й заплатив за їхні послуги 150 тисяч доларів протягом двох місяців для роботи зі зв'язками з громадськістю. Відтоді фонд не найняв жодного лобіста.

У розслідуванні також цитується колишній головний економіст Держдепартаменту Родні Лудема (Rodney Ludema). На його думку, фонд РФПІ, який раніше допомагав американським виробникам та компаніям із управління активами вкладати кошти в Росію, є логічним відправним пунктом для намагання Росії зняти санкції.

«Якщо ви збираєтеся “засунути ніс у намет” (метафора ситуації, коли дозвіл на якусь дрібну дію, на перший погляд безневинну, дасть хід для більших, явно небажаних дій. — MS), це хороше місце для початку», — прокоментував Лудема, професор економіки Джорджтаунського університету. «Я впевнений, що їхня мета полягає в тому, щоби позбутися всіх санкцій проти фінансових установ, однак РФПІ — це одна з [санкційних організацій], в роботі якої залучені численні видатні інвестори США», — зазначив він, додавши, що Скарамуччі в Давосі повторив заяви Трампа щодо покращення відносин із Росією.

Через два тижні після зустрічі між Скарамуччі і Дмитрієвим, коли президент Трамп розмовляв по телефону з російським президентом Володимиром Путіним, фонд оголосив про відкриття офісу в Нью-Йорку в травні.

Офіс так і не було відкрито, але фонд «усе ще розраховує відкрити представництво в США цього року», повідомила спікерка фонду.

Ніщо не зникає з інтернету

The Independent звертає увагу на те, що все розслідування побудоване на свідченнях єдиного анонімного джерела. «Стаття про радника Трампа Ентоні Скарамуччі та його зв’язки з фондом РФПІ, який контролює Кремль, була хибною, що спонукало багатьох звинувачувати канал у поширенні «фейкових новин», — написала британська газета.

Власне, назвати CNN «фейковими новинами» не забарився сам президент США. І, звісно ж, зробив він це через Твіттер. «Вау, CNN довелося відкликати великий матеріал щодо Росії, а трьом співробітникам звільнитися. А як щодо усіх інших фальшивих історій, які вони створюють? ФЕЙКОВІ НОВИНИ!» — написав він. Хвилю підхопили й інші користувачі Twitter, поширюючи різноманітні насмішкуваті колажі та повідомлення з хештегом #cnnfakenews.

Уся ситуація зі статтею Томаса Френка та її видаленням завдала удару по телеканалу CNN, який і так перебуває під постійною критикою з боку президента Трампа, вважає The Guardian. Хоч вона й була опублікована лише на сайті каналу й не потрапила в ефір жодної з мереж CNN. Джерело на телеканалі на умовах анонімності розповіло The Guardian, що не зовсім зрозуміло, що в розслідуванні є фактично неправильним і чи CNN буде продовжувати висвітлювати цю тему.

«Видалення статті без пояснень вважається серйозним порушенням журналістської етики», — пише BuzzFeed. «Інші медіа, включаючи BuzzFeed, зіткнулися зі значною критикою та ганьбою через видалення контенту. І хоча CNN видалив свій матеріал, версія з кешу все ще доступна в інтернеті, тому що ніщо справді не зникає з інтернету», — зазначає видання. Власне, з цим останнім твердженням навряд чи посперечаєшся, адже для цієї публікації використовувалася копія з сервісу архівування Wayback Machine.

Видання The Hill звертає увагу на контекст, у якому відбулася й сама публікація розслідування, і його подальше видалення із сайту. «Американські медіа опублікували декілька вибухових викривальних матеріалів про можливі зв'язки між кампанією Трампа та Росією під час президентських виборів 2016 року», — пише The Hill. Наприклад, про втручання у вибори в США та реакцію Білого дому можна почитати тут, тут і тут.

Politico зазначає, що автор розслідування Томас Френк є відомим журналістом із досвідом роботи більше тридцяти років. У 2012 році його було номіновано на Пулітцерівську премію. Власні джерела видання розповіли, що Ентоні Скарамуччі зателефонував керівникові вашингтонського бюро CNN Сему Фейсту (Sam Feist) у п'ятницю після того, як стаття Томаса Френка була опублікована. Він натякнув, що подасть до суду, якщо матеріал не приберуть із сайту. До ночі п'ятниці стаття зникла з сайту, натомість було опубліковано повідомлення від редакції із вибаченнями.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: Variety
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду