Ми встановили світовий рекорд серед спільнокоштових кампаній, — іспанський журналіст Даніел Бастейро, El Espanol

Ми встановили світовий рекорд серед спільнокоштових кампаній, — іспанський журналіст Даніел Бастейро, El Espanol

12:28,
29 Травня 2017
2769

Ми встановили світовий рекорд серед спільнокоштових кампаній, — іспанський журналіст Даніел Бастейро, El Espanol

12:28,
29 Травня 2017
2769
Ми встановили світовий рекорд серед спільнокоштових кампаній, — іспанський журналіст Даніел Бастейро, El Espanol
Ми встановили світовий рекорд серед спільнокоштових кампаній, — іспанський журналіст Даніел Бастейро, El Espanol
Як втамувати голод на якісні медіа, об’єднати журналістів різних поколінь, бути незалежним та помітним у медіапросторі Іспанії — під час Львівського медіафоруму розповів співзасновник та журналіст іспанського інтернет-видання El Español Даніел Бастейро.

Онлайн-медіа El Español — це успішний стартап, створений у 2015 році, який завдяки фандрайзингу зібрав 3,6 мільйона євро на свій розвиток. На той час El Español встановив світовий та побив національний рекорд усіх спільнокоштових кампаній Іспанії (суму було зібрано з 5624 людей протягом двох місяців).

Ініціатором проекту був Педро Рамірес — упливовий журналіст і колишній редактор El Mundo, який після звільнення всю свою вихідну виплату (близько 5 мільйонів євро) інвестував у новий інтернет-проект.

Даніел Бастейро, співзасновник El Español, працював репортером у Publico, в іспанській редакції Huffington Post та інформував про події у Брюсселі для Radio France Internationale. Даніел розповів на Львівському медіафорумі про розвиток та особливості роботи інтернет-видання El Español — MediaSapiens наводить найцікавіше з його розповіді.

«Ми пропонували людям не просто пожертвувати кошти,

а стати акціонерами компанії»

Головний редактор El Español Педро Рамірес прагнув створити незалежне медіа, яке би об’єднало декілька поколінь журналістів — талановитих початківців та досвідчених репортерів. Ми зробили своєрідний мікс, оскільки нам із Педро Раміресом було важливо чути думку різних генерацій. Для розвитку видання обмін досвідом між людьми з різними світоглядами та цінностями важливий та корисний. У ньюзрумі El Español працює близько ста людей, шістдесят із яких — журналісти. Також ми маємо спеціальних кореспондентів за кордоном.

Тепер El Español — це щоденне видання, а починалось усе з блогу, який ми запустили 10 січня 2015 року. Ми створили ролик, у якому розставили основні акценти та пріоритети роботи видання: говоримо про незручні теми, про які інші мовчать, а наша торгова марка — це журналістські розслідування.

 

Ба більше, на основі бази в соціальних мережах (Twitter, Facebook) ми зробили платформу для кампанії спільнокошт. Ми вважаємо, що кошти інвесторів та спонсорів необхідні, щоб незалежне медіа було якісним та вільним від будь-якого тиску з боку держави чи приватних компаній.

Ми позиціонували себе як видання, що зможе дати відповіді на важливі для суспільства питання, а не як бідних журналістів, що шукають гроші для роботи. Ми пропонували людям не просто пожертвувати кошти, а стати акціонерами компанії — ми разом несемо відповідальність за наше медіа та звітуємо про виконану роботу. Купити акції та долучитися до проекту можна було за суму, яка не перевищувала спочатку 5000, а згодом 10000 євро. Окрім крупних сум від інвесторів, кошти надходили від людей із різним рівнем достатку та соціальним статусом, тому середня сума надходжень становила 100–200 євро. Ми змогли вберегти себе від впливу великих компаній та уникнути монополії. Акціонери — активна частина проекту, вони нам пишуть, критикують чи підтримують ініціативи та діяльність видання.

«Ми не робимо текстів на два абзаци»

На сайті El Español щодня з’являються нові матеріали, двадцять п'ять із яких — у вільному доступі, за інші потрібно заплатити. Ми не робимо текстів на два абзаци, ми хочемо, щоб люди дивилися й читали, відчували середовище та його атмосферу. Окрім того, на сайті можна оформити передплату й отримувати наші матеріали за нижчою ціною. Зібрані кошти ми вкладаємо в людський ресурс — тобто в роботу наших журналістів. Ми поки вписуємося в заплановану нами модель розвитку, хоч економіка країни й не розвивається такими темпами, як ми планували. Наразі ми не розглядаємо варіанту спільнокошту, а робимо акцент на надходження від наших передплатників.

Не потрібно боятися змін та нових тенденцій у розвитку журналістики. Нині складно знайти друковане видання, наприклад газету, тираж якої — понад сто тисяч примірників, а в онлайн-медіа таке трапляється досить часто.

Тепер в Іспанії інституційна криза — не вистачає незалежних та інноваційних видань: стара структура влади ще не зруйнована, а молоде покоління тільки приймає виклик. Ми хотіли створити медіа, яке би стало посередником між політикумом і людьми.

Складові успіху

1. Створення El Español відбулося в час кризи в іспанських медіа, яка виникла внаслідок складної політичної та економічної ситуації в державі. Ми позиціонували себе як незалежне видання, а людям потрібна перевірена та неупереджена інформація.

2. Спрацювало ім’я нашого головного редактора Педро Раміреса — відомого журналіста, якому люди довіряли. Нам залишилося переконати аудиторію в тому, що вона отримає надійне джерело незалежної думки.

3. Ми активно використовували соціальні мережі, користувачі яких підтримали наш стартап. Люди були готові платити за інформацію, оскільки знали нас: авторитет видання та рівень довіри були досить високими.

4. Ми охоплюємо широкий спектр політичних питань та створили спеціальну команду, яка займається розслідуванням корупційних справ.

5. Ми створили платформу для людей, враховуючи їхні інтереси: писали про безробіття в країні, про молодіжні протести проти дій уряду. Проте ми намагалися забезпечити об’єктивність та уникнути упередженого ставлення до висвітлення актуальних тем.

Ми, мабуть, романтики, адже повірили в ідею спільнокошту і змогли на власному ентузіазмі та завдяки підтримці аудиторії створити нове медіа — одне з найпопулярніших в Іспанії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду