Сирійський фотокореспондент вирішив допомогти постраждалим від вибуху, а не знімати

Сирійський фотокореспондент вирішив допомогти постраждалим від вибуху, а не знімати

11:10,
19 Квітня 2017
4217

Сирійський фотокореспондент вирішив допомогти постраждалим від вибуху, а не знімати

11:10,
19 Квітня 2017
4217
Сирійський фотокореспондент вирішив допомогти постраждалим від вибуху, а не знімати
Сирійський фотокореспондент вирішив допомогти постраждалим від вибуху, а не знімати
Автори:
15 квітня у колоні автобусів, яка евакуювала жителів у безпечне місце, поблизу Алеппо (Сирія) стався вибух автобомби. За попередніми даними, автомобілем, який був начинений вибухівкою, керував терорист-смертник. Близько 126 осіб загинули, десятки отримали поранення.

Сирійський активіст та фотокореспондент Абд Алькадер Хабак (Abd Alkader Habak) перебував на місці події. Але замість того, аби робити знімки, він почав допомагати виносити постраждалих у безпечне місце, повідомляє CNN. «Місце вибуху виглядало жахливо. Особливо важко було дивитись на дітей, які плакали і помирали у тебе на очах. Тому ми з колегами вирішили відкласти камери і рятувати поранених людей», - розповів він. Перша дитина, до якої підбіг кореспондент, була мертвою. Тоді він рушив до наступної дитини. Хтось крикнув йому, що хлопчик теж мертвий, але Абд Алькадер Хабак помітив, що він дихає.

Інший фотограф, Мухаммад Альрагеб (Muhammad Alrageb) зробив знімок фотокореспондента, який біжить із камерою та дитиною на руках. 

За словами Мухаммада Альрагеба, він теж допомагав виности постраждалих із зони вибуху, але потім почав робити знімки. «Я хотів зняти все, аби потім були докази. Я пишаюся тим, що там був молодий журналіст, який допомагав рятувати життя», - пояснив він.

Абд Алькадер Хабак відніс хлопчика до швидкої допомоги і повернувся знову. Але наступна дитина, до якої він підбіг, теж виявилася мертвою. Інший кореспондент зняв Хабака у той момент, коли він упав біля тіла навколішки і плакав.

Пізніше фотокореспондент дав інтерв’ю для CNN, в якому розповів про події того дня. 

 «Те, що я і мої колеги зробили, має вдихнути людяність у всіх, хто допоміг убити дітей в Хан-Шейх», - написав потім Абд Алькадер Хабак у своєму Twitter.

«Дискусії про те, як діяти журналістам в екстремальних ситуаціях, трапляються ргулярно. Так було в 2015 році, коли було зроблене фото потонулого сирійського хлопчика, який разом з іншими біженцями намагався втікти від війни, перетнувши Середземне море. Так було й минулого року, коли фотограф зняв 5-річного Омрана Дакніша, який вижив після авіаудару», - пише CNN.

Чи не вперше дискусію про те, чи варто журналістам відкладати камери і йти на допомогу людям, викликав знімок  «Голод в Судані» Кевіна Картера, зроблений в 1993 році. На ньому зображена дівчинка, яка зігнулася на землі, та гриф, який сів неподалік від неї, чекаючи, коли вона помре. Фотограф отримав Пулітцерівську премію за це фото. Знімок став символом важкого становища в Африці. Але сам Кевін Картер почав відчувати докори сумління за те, що не допоміг дівчинці. Разом з приходом слави, Картер стає об’єктом для критики з боку журналістської спільноти. Його навіть порівнюють із грифом, називають «третім хижаком на цьому фото». В 1994 році фотограф вчинив самогубство. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
SBS / Al Jazeera
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду