Відомі американські газети підрахували, що більшість заяв Трампа - брехливі

Відомі американські газети підрахували, що більшість заяв Трампа - брехливі

15:20,
26 Вересня 2016
2835

Відомі американські газети підрахували, що більшість заяв Трампа - брехливі

15:20,
26 Вересня 2016
2835
Відомі американські газети підрахували, що більшість заяв Трампа - брехливі
Відомі американські газети підрахували, що більшість заяв Трампа - брехливі
Автори:
У вихідні, напередодні перших президентських дебатів 2016 року, чотири новинні організації прийшли до аналогічного висновку: Дональд Трамп обманює частіше, ніж Гілларі Клінтон, пише CNN.

Як пише видання, перший матеріал вийшов у The New York Times під заголовком «A Week of Whoppers». Слідом вийшли тексти на Politico, The Washington Post та The Los Angeles Times.

Деякі з редакторів, які були залучені до підготовки матеріалів, прокоментували, що майже одночасна публікація статей - просто збіг. Але очевидно, що видання мали намір випустити тексти до дебатів у понеділок, коли питання про правдивість заяв Трампа і Клінтон безумовно буде порушено.

«Ніколи в сучасній президентській політиці не було такого кандидата, який би так просто і рутинно робив неправдиві заяви, як це робить Трамп», - написала газета The Los Angeles Times.

Команда журналу Politico упродовж п'яти днів аналізувала заяви, зроблені Дональдом Трампом та Гілларі Клінтон. «Висновок один: схильність Трампа перебільшувати та викривлювати факти настільки більша, ніж у Клінтон, що порівнювати їх - безглуздо», - пише Politico.

Журнал Politico підрахував, що в середньому Дональд Трамп каже одне хибне твердження кожні три хвилини п'ятнадцять секунд (проаналізовано було близько п'яти годин виступів політиків, - ред.). Водночас  Гілларі Клінтон виголошує в середньому одне хибне твердження кожні дванадцять хвилин.

В середньому видання нарахувало вісімдесят сім «перебільшень, викривлень фактів та оманливих заяв» від Дональда Трампа та вісім від Гілларі Клінтон. «Наша команда провела ретельний факт-чекінг кожної заяви та Twitter-повідомлень обох політиків, які були оприлюднені, протягом 5 днів», - розповів журнал Politico.

Було проаналізовано шість промов Дональда Трмапа, один виступ в мерії, сім телевізійних інтерв'ю, та 37 твітів. Сумарна тривалість його виступів - 4 години 43 хвилини. В підсумку, команда Politico виявила 87 перебільшень, викривлень фактів та оманливих заяв, які повністю перерахувала тут.

Що стосується Гілларі Клінтон, то вона за цей час виголосила дві промови, три телевізійних інтерв'ю, провела одну прес-конференцію, опублікувала 114 твітів та два коментаря в пресі. Сумарна тривалість її виступів - 1 година 36 хвилин і 10 секунд. У Гілларі Клінтон Politico нарахували 8 перебільшень, викривлень фактів та оманливих заяв - усі вони доступні тут.

The Times, у свою чергу, рахували тільки «найгучніші заяви» Трампа, відзначивши лише 31 з них, і оминувши увагою «десятки інших».

Всі чотири редакції відзначають різницю між цими оманливими заявами двох політиків. «Клінтон зробила свою частку сумнівних претензій. Водночас, іноді здається, що Трампа взагалі не бентежить достовірність фактів... Він продовжує посилатися на сумнівні джерела або повністю необґрунтовані твердження»,  - пише The Washington Post.

«The Washington Post не маркувала висловлювання Трампа, як «брехню» в своїй статті. Але три інші видання так зробили», - підкреслює CNN.

Медіакритики відзначили у публікаціях журналістів сплеск звинувачень на адресу Дональда Трампа у перебільшенні та викривленні фактів, одночасно із актуалізацією питання легітимності президентства Барака Обами (так зване birther issue) на початку цього місяця. Навіть оголосивши, що він визнає, що президент Обама народився в Сполучених Штатах, Трамп заявив, що теорію змови щодо Обами у 2008 році представила Гілларі Клінтон.  Наступного дня New York Times опублікував текст із заголовком, використовуючи «L word» (в англійській мові - евфемізм до слова  «liar» - брехун). Як відзначає CNN, це слово американські журналісти використовують вкрай неохоче.

«Я думаю, що наш матеріал, який ми опублікували того дня, пустив тріщини в усьому журналістському світі», - прокоментувала політичний редактор New York Times  Каролін Райан.

В останньому матеріалі The Times йдеться про те, що усі оманливі заяви Дональда Трампа мають спільний шаблон: вони націлені на те, аби посилити та звеличити його образ як героїчного рятівника для нації, яку підстерігають різноманітні загрози з усіх боків.

Деякі критики Трампа відреагували на нещодавні публікації чотирьох видань питанням: «Чому ж ви так довго над цим думали? », пише CNN. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Los Angeles Times
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду