Кондоліза Райс написала статтю про «українське питання» для The Washington Post

Кондоліза Райс написала статтю про «українське питання» для The Washington Post

00:00,
10 Березня 2014
1611

Кондоліза Райс написала статтю про «українське питання» для The Washington Post

00:00,
10 Березня 2014
1611
Кондоліза Райс написала статтю про «українське питання» для The Washington Post
Кондоліза Райс написала статтю про «українське питання» для The Washington Post
Екс-держсекретар США Кондоліза Райз написала для The Washington Post статтю, в якій аналізує українсько-російську проблему та пов’язану із цим загальносвітову політичну кризу, а також дає поради, як Заходу слід реагувати на нові виклики.

Стаття Кондолізи Райс має назву «Чи почує Америка тривожний сигнал від України?» (Will America heed the wake-up call of Ukraine?).

Колишня держсекретар розпочинає свій текст зі спогаду про першу зустріч із Януковичем. Це відбулося на дачі Путіна у 2004 році, коли тривала передвиборча в Україні. Російський президент представляв Януковича як свого ставленика: «Він моя людина, Україна наша – і не забувайте про це».

Кондоліза Райс розповідає про так звану «українську проблему» у відносинах між Росією та Заходом. За її словами, з часів Помаранчевої революції Європа та США намагалися переконати Росію в тому, що Україна має бути незалежною, самостійно обирати свій курс, а не ставати заручницею в конфлікті великих держав.

Натомість Путін завжди бачив ситуацію інакше, зазначає американка. Він сприймав рух України на Захід як образу для Росії. Райс вважає, що втручання під надуманими приводами та ймовірна анексія Криму – це і є відповідь Путіна заходу.

Екс-держсекретар США вважає, що зараз необхідно показати небайдужість, довести, що «територіальна єдність України є священною». Вона вважає, що доречними будуть замороження активів, заборона в’їзду у західні країни російським олігархам та дипломатична ізоляція. Вона також вітає оголошення спільних військово-повітряних навчань разом з країнами Балтії, переміщення американського військового корабля до Чорного моря і надання економічної допомоги українським лідерам, «яким варто забути всі суперечності й почати управляти своєю країною».

Головним завданням довгострокової перспективи Кондоліза Райс називає відповідь Путіну щодо майбутнього Європи.

«Він стверджує, що Україна ніколи не буде настільки вільною, щоб робити власний вибір (а це сстосується також Східної Європи та країн Балтії), і що в Росії є власні інтереси, яких вона буде дотримуватися будь-якою ціною, – пише екс-держсекретар. – На думку Путіна, холодна війна закінчилася «трагічно». Тому він намагається повернути час, залякати військовою потугою та економічним тиском, допоки це дозволяє робити бездіяльність Заходу».

За словами Кондолізи Райс, якщо Захід хоче зупинити Путіна, то повинен подібно до нього використовувати всі можливості, «проявляти стратегічну терплячість».

«Зараз не 1968 рік, а Росія – не Радянський Союз. Росія потребує іноземних інвестицій, російські олігархи люблять їздити до Парижа та Лондона. Велика частина їхніх коштів, зароблених нечесно, зберігається в іноземних банках», – нагадує американка.

Вирішення ситуації вона бачить передусім у розв’язанні енергетичної проблеми. Політик переконана, що бюджет Кремля не витримає зниження цін на нафту, а північноамериканська нафта і газ позбавлять Москву її потенціалу.

Вона також покладає великі надії на російську молодь, яка навчаються в американських університетах або працює на західні компанії. «Демократичні сили в Росії повинні знати, що Америка підтримує їхні устремління. Саме вони, а не Путін є майбутнім Росії», – переконана Райс.

Вона вважає, що позиція США щодо підтримки світового порядку має бути більш рішучою. Політик каже, що відстороненість Америки призводить до активізації екстремістів, диктаторів, націоналістичної риторики.

«Події в Україні мають стати тривожним дзвінком для всіх, хто вважає, що США мають взяти на себе роль лідера. Якщо цей заклик не буде почутим, це додасть сили диктаторам та екстремістам у всьому світі. А нам доведеться заплатити високу ціну, тому що з їхнім підйомом постраждають наші власні інтереси та цінності», – підсумовує Кондоліза Райс.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
politico.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду