Міжнародні організації просять українських парламентарів звільнити від тютюнового диму кафе і ресторани

00:00,
10 Травня 2012
642

Міжнародні організації просять українських парламентарів звільнити від тютюнового диму кафе і ресторани

00:00,
10 Травня 2012
642
Міжнародні організації просять українських парламентарів звільнити від тютюнового диму кафе і ресторани
Громадські організації наполегливо закликали парламентарів підтримати законопроект № 9474 про стовідсоткову заборону куріння в громадських місцях. 

Декілька міжнародних громадських організацій (МГО), які працюють у сфері суспільного здоров'я з метою скорочення тютюнозалежності та захворювань, що пов'язані з тютюнокурінням у всьому світі, звернулися з листами до голів депутатських фракції у Верховній Раді України, а саме до Олександра Єфремова (фракція Партії регіонів), Андрія Кожем’якіна (фракція «БЮТ – Батьківщина»), Миколи Мартиненка (фракція «НУ-НС»), Ігоря Шарова (фракція Народної партії), Петра Симоненка (фракція КПУ) та керівника депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Ігоря Рибакова.

«Прийняття законопроекту № 9474 дасть змогу значною мірою зміцнити діюче в Україні законодавство  шляхом впровадження нової практики 100% звільнення від тютюнового диму кафе, барів, ресторанів та дискотек. Досвід інших країн у всьому світі показав, що єдиним ефективним способом захисту населення від пасивного куріння є комплексні законодавчі заходи із заборони куріння, які будуть поширюватися на всі закриті робочі приміщення та громадські місця. Закони, що забороняють куріння частково і / або передбачають спеціально відведені для куріння місця, не є ефективними для захисту населення від шкоди пасивного куріння», – йдеться у листі.

Законопроект № 9474 про стовідсоткову заборону куріння в громадських місцях нещодавно був затверджений комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров'я до другого читання. Одним з його авторів є народний депутат Тетяна Бахтеєва.

Представники МГО нагадали народним депутатам, що переважна більшість українців (понад 80%) підтримує посилення законодавства щодо обмеження куріння.  Громадяни визнають, що для захисту українського народу, більшість якого не курить, від руйнівного впливу, викликаного споживанням тютюну і пасивним курінням, необхідні комплексні законодавчі заходи.

Крім того, у разі ухвалення цей законопроект наблизить Україну до повного виконання зобов'язань, узятих після ратифікації Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну (РКБТ). Так, Стаття 8 РКБТ вимагає, щоб сторони впровадили ефективні закони проти куріння для захисту громадян від впливу тютюнового диму на робочому місті, у громадському транспорті та в інших громадських місцях, включаючи ресторани та бари. Керівні принципи, прийняті адміністративним органом Конвенції, вказують на те, що тільки закони про стовідсоткову заборону куріння відповідають вимогам РКБТ.

За останні роки Україна вже проявила себе як регіональний лідер з контролю над тютюном, зробивши кроки для зміцнення національної антитютюнової політики. Україна значно посилила заборону на рекламу, стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів. «Ваша підтримка законопроекту № 9474 зміцнить сьогоднішню динаміку до створення в Україні сильної політики і ще раз продемонструє лідерство України в контролі над  тютюном як у регіоні, так і на міжнародному рівні», – йдеться у зверненні, яке підписали президент «Кампанії за майбутнє дітей без куріння» Метью Л. Маєрс, президент Світової фундації серця доктор Сідні С. Сміт-молодший, директор Альянсу Рамкової конвенції (Framework Convention Alliance) Лорен Хьюбер, голова правління Міжнародного союзу проти раку (UICC), старший віце-президент з питань політики та комунікацій Всесвітнього фонду здоров’я легень Сандра Муллін, генеральний секретар Європейської мережі із запобігання курінню Френсіс Грона, директор Департаменту з контролю над тютюном Міжнародного Союзу боротьби з туберкульозом та легеневими хворобами доктор Ехсан Латіф Шейх та співголова Всесвітнього товариства проти тютюну Лаура Сагальдо.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blog.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду