Антитютюнові закони здатні вдвічі зменшити кількість курців: досвід Бразилії

00:00,
8 Листопада 2012
319

Антитютюнові закони здатні вдвічі зменшити кількість курців: досвід Бразилії

00:00,
8 Листопада 2012
319
Антитютюнові закони здатні вдвічі зменшити кількість курців: досвід Бразилії
Жорстокі заходи, спрямовані на боротьбу з курінням в Бразилії в 1989 – 2010 роках, призвели до зменшення кількості курців на 46% і запобігли передчасні смерті близько 420 тисяч людей. Про це свідчать результати дослідження вчених, що були опубліковані нещодавно. 

Профільний журнал PLoS Medicine опублікував статтю дослідників Девіда Леві (David Levy), Ліз Маріа де Алмеіди (Liz Maria de Almeida) та Андре Жкло (Andre Szklo).  У ній вони говорять про те, що Бразилія в 1990 році ввела спеціальний податок на сигарети, а з 1996 року зробила обов'язковим розміщення на сигаретних пачках графічних попереджень про шкоду куріння і почала вводити обмеження на куріння в громадських місцях та інші заходи. Ціни на сигарети з урахуванням інфляції до 2010 року виросли в 2-3 рази в порівнянні з 1989 роком, а частка курців серед населення за цей період впала з 34,8% до 18,5%.

Девід Леві з Джорджтаунського університету та його колеги з Національного інституту раку в Ріо-де-Жанейро оцінили внесок спеціальних антитютюнових заходів в цей результат, а також кількість передчасних смертей, яких завдяки ним вдалося уникнути. Автори дослідження адаптували для Бразилії спеціальну комп'ютерну модель SimSmoke, яка дозволяє моделювати введення тих чи інших обмежувальних заходів та їх вплив на долю курців у різних вікових групах і серед чоловіків та жінок.

За прогнозами моделі, без додаткових заходів частка курців серед населення в цілому до 2010 року знизилася б до 31% тільки за рахунок «добровільного» відмови від куріння. У той же час при сценарії, відповідному заходам, які прийняли бразильські влади, частка курців падала в середньому до 17% – більш ніж на 50% з 1989 року. Показник жорсткого сценарію на 46% нижче м'якого з відсутністю спеціальних заходів, і, за оцінками вчених, цей розрив між двома варіантами росте й після 2010 року.

«За нашими підрахунками, завдяки заходам, реалізованим з 1989 по 2010 рік, вдалося запобігти близько 420 тисяч передчасних смертей, а до 2050 року одне тільки збереження тих же заходів збільшить цей показник до 7 мільйонів», - пишуть автори статті.

Майже 48% відносного скорочення частки курців вчені пов'язують з податками і збільшенням вартості сигарет, близько 14% - з обмеженнями куріння в громадських місцях, 20% з кампаніями в ЗМІ та обмеженням маркетингу і реклами тютюнової продукції. На спеціальні медичні програми підтримки відмови від куріння та попередження про його шкоду довелося відповідно близько 10% і 8% скорочення частки курців, проте, як відзначають автори статті, важливість цих заходів зростає в довгостроковому періоді при прогнозуванні до 2050 року.

На думку дослідників, приклад Бразилії показує, що навіть для країни з середнім рівнем доходів боротьба з курінням - це «битва, в якій можна перемогти», при цьому «анти тютюнові» заходи, не вимагаючи значного зростання держвитрат, «дають очевидні дивіденди» у вигляді зниження передчасної смертності.

Джерело та оригінал дослідження: PLoS Medicine

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду