Лев Миримський хоче скасувати заборону куріння у закладах харчування

00:00,
4 Лютого 2013
1004

Лев Миримський хоче скасувати заборону куріння у закладах харчування

00:00,
4 Лютого 2013
1004
Лев Миримський хоче скасувати заборону куріння у закладах харчування
Пояснювальна записка до законопроекту ретранслює основні тези тютюнових лобістів, не містить фактів і повністю ігнорує результати наукових досліджень, що засвідчують неефективність часткової заборони куріння. 

31 січня депутат Лев Миримський зареєстрував законопроект, який передбачає повну заборону куріння тільки у державних й комунальних закладах громадського харчування.

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва з Партії регіонів обурена ініціативою пом'якшити заборону, – повідомляє «Комерсант-Україна».

«Яка різниця, у який ресторан я заходжу – у комунальний чи приватний? Я приношу прибуток закладу, то чому ж я повинна псувати своє здоров'я? Я особисто підтримувати Миримського не буду й постараюся зробити все, щоб його ніхто не підтримав!», – заявила Бахтєєва.

Сам Миримський пояснює свою позицію так: «Я запеклий курець і сьогодні перестав ходити в заклади, у яких я не можу покурити. Мій законопроект захищає права людини. Багатьом людям нинішня норма принесла тільки дискомфорт».

У пояснювальній записці до законопроекту він стверджує, що прийняття законопроекту «дозволить зняти соціальну напругу в суспільстві, створити об’єктивні та справедливі умови життя та дозвілля осіб, які вживають тютюнові вироби».

Слід зазначити, що тези про соціальну напругу і утиски прав курців – це одні з основних аргументів, до яких вдаються тютюнові лобісти. Проте, вони не пояснюють, на основі чого зробили висновок про «соціальну напругу у суспільстві», адже згідно громадського моніторингу, проведеного у 500 ресторанах 10 міст України, лише у 5% закладів виявили порушення закону. Тоді як громадський моніторинг дотримання попереднього закону про поділ залів на приміщення для курців і некурців показав, що цю вимогу порушувало аж 79% (!) закладів.

«В Україні закон уже запрацював. Його дотримуються набагато краще, ніж ми очікували», – зазначив Костянтин Красовський, завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Мінздоров’я, а заяви автора законопроекту назвав порожніми, сам же документ – спробою піару.

«Офіціантам подобається працювати без клубів тютюнового диму, жоден ресторан не повідомив, що він закривається через заборону! Три чверті дорослого населення, яке не палить, підтримують установлену заборону, а курці вже звикли виходити на вулицю», – додав він.

Щодо тези про утиски прав курців, то ми її неодноразово спростовували в моніторингах, адже тютюнова індустрія експлуатує її надзвичайно часто. Куріння – це шкідлива звичка і особистий вибір конкретної людини, який не має жодним чином позначатися на інших. Надзвичайно важливо пропагувати таке сприйняття куріння у суспільстві, адже протягом десятиліть воно отримало статус соціальної норми і через це його шкідливість та наслідки ще й досі надзвичайно недооцінюються українцями.  

Очевидно, саме через це,  пан Миримський у пояснювальній записці дозволяє собі обґрунтовувати необхідність скасування заборони куріння у такий спосіб: «Переслідування та обмеження прав на дозвілля і відпочинок, самореалізацію, вільний розвиток своєї особистості, об’єднуватися на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод, тощо осіб, які вживають тютюнові вироби… є не тільки неетичним з боку держави, але й таким, що порушує встановлені конституційні принципи».

Тобто депутат пропагує і «узаконює» думку, яка десятиліттями нав’язувалася рекламною індустрією, про те, що куріння – це відпочинок і спосіб самореалізації.  Таке позиціювання куріння є неприпустимим для представника влади, адже суперечить інтересам громадського здоров’я.

Миримський пропонує дозволити курити у приватних ресторанах і кав’ярнях в окремих приміщеннях із витяжною вентиляцією. При цьому, він не враховує, що раніше, коли подібна норма діяла, вона надзвичайно часто порушувалася. А результати дослідження якості повітря у ресторанах, проведені у жовтні 2011 року, засвідчили, що поділ закладів на зони для курців і тих, хто не курить, не дає позитивного ефекту.

Так, у закладах, де паління було дозволене, рівень забруднення повітря частками тютюнового диму PM2.5 перевищував норму в 12 раз і становив 124 мкг/куб. м. І навіть у ресторанах, що мали окремий зал для курців, рівень забруднення в інших приміщеннях перевищував норму й складав 45 мкг/куб. м. При цьому, максимально припустима норма цих часток, установлена ВООЗ – 10 мкг/куб. м.

Неефективність часткової заборони куріння у громадських місцях підтверджують й низка наукових досліджень. Проте, їх результати пан Миримський у своїй пояснювальній записці не враховує.  

Раніше про намір зареєструвати такий же законопроект заявляли депутати від БЮТ Володимир Ар’єв та Роман Забзалюк, проте, невдовзі від цієї ідеї відмовилися.

Нагадаємо, що 24 січня громадські організації назвали головних лобістів інтересів тютюнової індустрії 2012 року. Перше місце посів Олег Надоша, який теж зареєстрував законопроект про скасування заборони куріння. А друге і третє місце розділили Анатолій Кінах та Тарас Чорновіл. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
vip.glavred.info
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду