«Луганське земляцтво» планує створити онлайн-видання для луганчан по обидва боки конфлікту

«Луганське земляцтво» планує створити онлайн-видання для луганчан по обидва боки конфлікту

11:16,
25 Грудня 2015
1362

«Луганське земляцтво» планує створити онлайн-видання для луганчан по обидва боки конфлікту

11:16,
25 Грудня 2015
1362
«Луганське земляцтво» планує створити онлайн-видання для луганчан по обидва боки конфлікту
«Луганське земляцтво» планує створити онлайн-видання для луганчан по обидва боки конфлікту
Автори:
«Луганське земляцтво» має намір створити електронну газету для луганчан, головними завданнями якої буде об`єктивне інформування та об`єднання земляків, й ініціює конкурс серед журналістів на найкращу назву, контент та «оптимістичні журналістські матеріали про переселенців». Про це представники Луганщини, зокрема, медійники, які виїхали з регіону і мешкають нині у Києві чи області, говорили під час зустрічі, що відбулася в Національній спілці журналістів України (НСЖУ).

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами голови «Луганського земляцтва» Вадима Горана, є гостра необхідність у обміні інформацією серед переселенців з Луганщини та людей, що лишилися в регіоні. Планується, що новостворена онлайн-газета матиме адресний характер. «Для створення газети важливо, наскільки ми зможемо охопити людей, і наскільки її зміст буде цікавий і на цій території, і на тій», – зазначив він.

Вадим Горан закликав журналістів долучатися до співпраці, показуючи позитивні приклади луганчан, які знайшли себе на новому місці, адже дуже часто ЗМІ висвітлюють переселенців негативно.

«Крім цього, газета стане платформою, де можна буде обговорювати проблеми. А обмін думками багато значить. Адже одна з причин того, що відбувається на Сході, – цілеспрямована робота російських ЗМІ, коли вони нагнітали ситуацію, і непродумана позиція наших медіа. На сьогоднішній день головне – це об`єктивність. Бо правда може бути різною, а об`єктивність одна», – вважає голова земляцтва.

Колишня головний редактор з Красного Луча (Луганська область), переселенка Наталія Маткасимова вважає, у ЗМІ зараз дуже багато стереотипів і кліше. «Давайте стирати це тавро, розповідати про талановитих, розумних. Війна почалася з журналістів, і повинна журналістами закінчитися», – зазначила вона.

Ідею створення онлайн-газети для луганчан підтримав і голова Київської організації НСЖУ Михайло Сорока.

«Я захоплююсь тим, що зібралося скільки колег-журналістів з Луганського краю. Це свідчить про те, що ви небайдужі до проблем. Звісно, ваша ідея дуже цікава. Скажу як газетяр, що нині створити газету, особливо паперову версію – це великі витрати. Дай Бог, щоб у вас ці кошти знайшлися. Але проект дійсно потрібен, бо на Луганщину, зокрема, на окуповану територію не можуть достукатися наші ЗМІ, навіть загальнодержавні газети туди не доходять, не проникає радіо та телебачення. А всі ми бачимо, як спотворилося уявлення про Україну за ці два роки. Тож будь-який крок, який покликаний повідомляти правду, треба вітати», – зазначив Михайло Сорока.

Журналістка з Луганщини Тетяна Савченко зауважує: актуальною є й ідея створення клубу журналістів через потребу спілкуватися не тільки на професійному, а й на людському рівні.  «У клубі ми зможемо зустрічатися як люди, а не як журналісти. Завдяки такому спілкуванню вдається уникнути багатьох помилок. Ми зможемо радитися, спільно шукати шляхи розв’язання проблем. Ми поставлені в дуже складні умови. Я не кажу про повернення до минулого життя, але потрібно відновлювати нове життя з людськими відносинами», – зазначила вона.

Журналіст «Радіо Свобода» Андрій Дігтяренко наголосив на необхідності об’єднання зусиль для допомоги тим, хто потрапив у полон, створенні групи юристів, групи переговірників, проведенні інформаційної кампанії.

За словами видавця із Стаханова (Луганська область) Дмитра Кліманова, одне з завдань новоствореної Луганської регіональної організації НСЖУ – якраз створення у Севєродонецьку (Луганська область), що контролюється українською владою, бази (прес-клубу) для журналістів, де колеги могли б спілкуватися. Його в цьому підтримала голова регіональної луганської організації Тетяна Вергун.

Дмитро Кліманов також виступає за створення фонду підтримки колег-журналістів з Луганщини, які постраждали від війни. «Більшість журналістів, які працювали в області на момент конфліктів, і опинилися на передовій, відчули на собі всі проблеми, відчули себе покинутими. Журналісти ідуть з професії, бо бояться за своє здоров`я і життя, вважають себе зрадженими. Гадаю, було б необхідно і створення певного страхового фонду, резервного фонду, завдяки якому можна було б допомагати колегам, – зазначив він.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко закликав журналістів, які переїхали з Луганська, звертатися до Київської регіональної організації Спілки в разі потреби.  Про готовність підтримати говорив і голова Київської організації  НСЖУ Михайло Сорока.

Нагадаємо, на початку грудня в Севєродонецьку (Луганська область), що знаходиться на контрольованій українською владою території, було проведено установчі збори Луганської регіональної організації НСЖУ, де обрано її керівні органи.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: ukrainaincognita.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду